29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii Colegiului "Al. I. Cuza" Galaţi promovează educaţia
Elevii Colegiului "Al. I. Cuza" Galaţi promovează educaţia

"Educaţie şi formare 2020" (ET 2020) este cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale şi astfel, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), a lansat elevilor provocarea de a participa la concursul naţional Euroscola. Concursul invită elevii de liceu să identifice la nivel local, judeţean sau naţional personalităţi sau chiar persoane obişnuite, care au reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie şi/sau învăţarea şi practicarea unei meserii şi să conceapă şi să implementeze un proiect de campanie de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la rolul educaţiei şi al învăţării unei meserii pornind de la una dintre poveştile de succes identificate în timpul colectării informaţiei.

"Educaţia schimbă vieţi" este tema de anul acesta a proiectului europen Euroscola. Elevii Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" Galaţi, ca în fiecare an, au răspuns provocării şi au dat startul unui proiect cu titlul: "Educaţia schimbă vieţi, Aristide Serfioti, un om în slujba oamenilor". Au ales un nume, Aristide Serfioti, un simbol al comunităţii gălăţene, un reper în ceea ce priveşte moştenirea culturală lăsată de un om la propriu şi la figurat. Spitalul Militar "Aristide Serfioti", aflat astăzi în centrul comunităţii, spune implicit povestea unui om care prin educaţia sa a schimbat vieţi, a influenţat destine. Chiar dacă nu pot schimba lumea de unii singuri, cei 24 de elevi ai Colegiului "Al. I. Cuza", coordonaţi de prof. Maria-Isabela Miron şi prof. Alina Vlad, ştiu că pot fi picătura care poate genera schimbarea.

"Într-o lume în care tot mai des se ridică semne de întrebare cu privire la educaţie, cu păreri împărţite avizate sau neavizate, cu mulţi vinovaţi şi prea puţini responsabili, educaţia trebuie să-şi reia locul în agenda politică socială şi culturală a lumii. Doar aşa putem înţelege cum un om a lăsat o moştenire uriaşă comunităţii sale, doar aşa putem înţelege cum meseria aleasă de fiecare inflenţează pe fiecare dintre noi. Până atunci, echipa Euroscola a Colegiului Naţional «Alexandru Ioan Cuza» a pornit să redea memoriei comunităţii un nume, Aristide Serfioti. Şi aşa, din şcoală în şcoală, se aprinde candela devenirii de sine. Devenirea e legată de responsabilitate, devotament, valorizare, de iubirea unei meserii şi mai ales de iubire de oameni. Fiecare acolo unde ajunge prin meseria aleasă schimbă ceva şi asta e ceea ce generează schimbarea mult aşteptată cu noi şi prin noi. Au fost dezbateri cu elevi din mai multe şcoli gălăţene, au fost concursuri, mese rotunde, întâlniri cu părinţi şi membri ai comunităţii locale, dar şi activităţi în parteneriat cu Muzeul de Istorie «Paul Păltănea» sau Biblioteca Judeţeană «V. A. Urechia»", a explicat directorul adjunct al Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" Galaţi, prof. Maria-Isabela Miron.


Articole înrudite