15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În data de 4 august 2012, într-o zonă nelocuită situată la 30 km est de Buzău, a avut loc lansarea balonului de înaltă altitudine Stratospherium II, un proiect realizat de revista Ştiinţă&Tehnică în colaborare cu Agenţia Spaţială Română ROSA, Clubul de Radioamatori YO3KSR, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi susţinut de 3M România. Balonul Stratospherium II a atins o altitudine maximă de 29.407 m, a zburat 7 ore, iar experimentele ştiinţifice din nacelă au fost o reuşită.
În luna februarie 2012, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a avut loc o conferinţă de promovare a acestei lansări experimentale, intitulată „Zbor la graniţa dintre noi şi cosmos”, la care a participat şi gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific în cadrul Agenţiei Spaţiale Române şi coordonator în cadrul acestui proiect. De asemenea, din echipa care a contribuit la lansarea Stratospherium II a făcut parte şi Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
„La bordul balonului a fost montată o cameră foto precum şi un dispozitiv de urmărire prin radio care a transmis poziţia, altitudinea, viteza precum şi date de temperatură si funcţionare a dispozitivului ataşat la balon”, a declarat Florin Mingireanu.
Experimentele Stratospherium II au cuprins următoarele domenii de cercetat: măsurarea parametrilor atmosferici, măsurarea radiaţiilor cosmice, măsurarea nivelului UV, măsurarea unor componente chimice existente în atmosfera superioară, determinarea nivelului de ozon şi au fost propuse de cititorii revistei Ştiinţă&Tehnică.
Un balon de mare altitudine este realizat din latex şi umplut cu heliu putând ridica până la altitudini între 35 si 40 km (la limita atmosferă-cosmos) sarcini utile de câteva kilograme. La atingerea altitudinii maxime balonul se sparge, cutia cu echipamente (nacela) revenind la sol cu ajutorul unei paraşute. Temperatura în exteriorul nacelei atinge -60 grade Celsius iar în interiorul nacelei nu va coborî mai jos de -20 grade Celsius. La altitudinea maximă, balonul se afla deasupra a 99% din atmosfera terestră, presiunea atmosferică fiind de 1/1000 din presiunea atmosferică normală de la sol. Practic mediul respectiv plasează balonul în "apropierea cosmosului", condiţiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spaţiul cosmic.


Articole înrudite