09 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Inconştienţă
Inconştienţă
Muncitorii unei firme care se ocupă cu anveloparea blocurilor îşi riscă viaţa pentru câţiva lei. O schelă incompletă şi chiar înclinată a fost ridicată la un blocul de pe strada Cloşca. Schela nu este dotată cu scări, ancorarea, care în mod corect se face din patru în patru metri, a fost făcută ici-colo cât să stea în picioare iar numărul podinelor este la jumătate decât cum ar fi normal. Până şi un necunoscător ar realiza că muncitorii nu lucrează în siguranţă, doar uitându-se la schela care este vizibil înclinată.
“Schela trebuie foarte bine amplasată şi de oameni pregătiţi: cu picioarele fixate corect, nu pe cărămizi sau pe materiale care să se spargă. Scările nu pot să lipsească în montarea unei schele”, precizează inspectorul ITM Ionel Petrea.
Normele specifice de securitate a muncii au aplicabilitate naţională şi fac parte din pachetul obligatoriu de acte la întocmirea unei firme specializate de izolaţii termice. Administratorul firmei în cauză ar trebui să ştie că este esenţială respectarea unei set minimal de prevederi în ridicarea unei schele care deserveşte la placarea blocurilor cu polistiren. Articolul 17 din “Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrările de zidărie, montaj prefabricate şi finisaje în construcţii“ spune clar că “pentru lucrări executate la înalţimi sub 5 m se vor folosi schele simple, iar pentru înălţimi de peste 5 m se vor utiliza schele conform indicaţiilor din proiectele tehnologice. Schelele vor fi prevăzute cu balustrade şi scândură de bord şi vor fi executate astfel încât să corespundă sarcinilor pe care le vor avea de suportat. Se interzice utilizarea de schele improvizate şi circulaţia personalului muncitor sub schele pe care se lucrează.” Lămuririle continuă la articolul 121: “se interzic fixări provizorii ale elementelor prefabricate (puncte de sudură, ancore, pene etc.), dacă tehnologia de montare stabilită prin proiect nu prevede anumite piese de fixare provizorie. După montaj, fixările provizorii se vor definitiva prin sudură şi monolitizare (…)”.
Despre podinele pe care muncitorii stau la înalţime, legea spune că trebuie să fie o suprafaţă continuă iar rosturile între panourile sau dulapii podinei nu trebuie să fie mai mari de 10 milimetri, ori în cazul schelei de pe strada Cloşca acest lucru este uitat cu desăvârşire.
În continuare aflăm că “urcarea şi coborârea pe şi de pe podinele de lucru trebuie să se facă numai pe rampe şi scări de acces executate conform prescripţiilor tehnice (…)” iar schela din imagine nici nu este dotată cu aşa ceva. Normele de instalare a scărilor şi rampelor de acces sunt de prisos de vreme ce schela nu este prevăzută cu astfel de elemente.
“Amenda pentru ridicarea incorectă a schelei de construcţii se încadrează între 3.500 şi 7.000 de lei”, spune Ionel Petrea, care ne-a asigurat de faptul că o echipă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă se va deplasa la faţa locului să constate neregulile.


Articole înrudite