11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, i-a cerut ministrului Funeriu lămuriri privind continuarea lucrărilor începute la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”. În răspunsul ministrului la interpelare se arată: „Priorităţile investiţionale ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru domeniul învăţământului preuniversitar, alocarea fondurilor către acele obiective ce pot fi finalizate în anul 2011, îndeosebi pentru şcolile care au preluat elevi de la unităţile de învăţământ desfiinţate sau comasate şi către unităţi de învăţământ desfiinţate sau comasate şi către unităţi finanţate direct de către Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (Palate şi Cluburi ale copiilor). Programul campusuri şcolare va fi reanalizat pentru stabilirea necesităţilor majore. În ceea ce priveşte contractul dintre Fundaţia Caritatea şi Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Galaţi, acesta a fost prelungit cu data de 31.07.2011, cu încă doi ani, respectiv până la data de 31.07.2013”.

„Pe cine să întreb? Pe domnul Toader? Are febră musculară, nu poate să îmi răspundă”

Liberalul nu este mulţumit de soluţia dată. Dobre a declarat: „Domnul Funeriu îmi dă o veste bună, pe care o ştiam – contractul dintre fundaţia Caritatea şi Colegiul Naţional a fost prelungit până la 31 Iulie 2013. Şi în condiţiile acestea noi nu mai suntem o prioritate. Pentru domnul Funeriu nu suntem, pentru noi poate suntem! Că noi plătim Primăria Galaţi cu banii noştri. Căci dacă ar fi continuat investiţia şi s-ar fi terminat, banii aceştia gălăţenii i-ar folosi la alte lucruri. E vorba de miliarde! Pe cine să întreb? Pe domnul Toader? Are febră musculară, nu poate să îmi răspundă”.
Demersurile pentru demararea investiţiei au început în perioada guvernării Tăriceanu, prin 2007. Dacă investiţia s-ar fi realizat fără tergiversări, aceasta ar fi rezolvat problema privind retrocedarea către Comunitatea Evreiască a actualei clădiri a colegiului. Dacă investiţia s-ar fi realizat în termen, campusul „Cuza” ar fi putut fi unul dintre cele mai moderne spaţii de învăţământ şi de cazare pentru elevi şi profesori. Investiţia includea un cămin cu 80 de locuri, o cantină cu aceeaşi capacitate, o sală de sport de circa 500 de metri pătraţi şi zece garsoniere pentru cadrele didactice. Investiţia totală a fost evaluată, iniţial, la 1,5 milioane de euro, şi urma să fie amplasată în Ţiglina II, pe un teren aferent Şcolii nr. 7. Municipalitatea nu a organizat la timp licitaţia, iar acum plăteşte chirie comunităţii evreieşti, care este proprietara vechiului imobil.


Articole înrudite