26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Electoratul îşi pierde, pe zi ce trece, încrederea în liderii principalelor formaţiuni politice din România. Un sondaj de opinie realizat de către IMAS pentru cotidianul „Adevărul” relevă faptul că primii şapte clasaţi în sondajul din luna septembrie sunt acum în scădere: Victor Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Diaconescu şi Vasile Blaga. Liderii naţionali ai partidelor au scăzut, la capitolul grad de încredere, cu până la şapte procente, potrivit sondajului de opinie. Premierul Victor Ponta este cotat cu doar 28,9%, Dan Diaconescu – 13,5%, Mihai Răzvan Ungureanu – 13,6%, Vasile Blaga – 8%. În schimb, preşedintele Traian Băsescu şi liderul PNL, Crin Antonescu, beneficiază de o uşoară creştere: şeful statului este cotat cu 14,4%, în timp ce liberalul înregistrează 27,1%. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, are o cotă de popularitate de 12,4%.
În ciuda decredibilizării liderilor, USL rămâne pe val
Uniunea Social Liberală rămâne în topul preferinţei alegătorilor. Alianţa formată din PSD+UNPR şi PNL+PC înregistrează, la capitolul intenţie de vot, nu mai puţin de 57,4%, conform sondajului IMAS. Ba mai mult, sociologii susţin că alianţa se află în creştere cu aproape două procente, faţă de luna septembrie.
Partidele resping sondajele de opinie
Formaţiunile politice gălăţene refuză să creadă în sondajele de opinie livrate pe piaţă de casele de sondare. Preşedintele PDL, Doruleţ Resmeriţă, ne-a declarat că, în campania electorală, sondajele de opinie sunt comandate de partide, astfel că acestea devin neverosimile. „Din acest moment, niciun sondaj de opinie nu are valoare. Casele de sondare sunt plătite chiar de către partide, aşa că eu nu cred în ele”, ne-a spus democrat-liberalul.
Preşedintele PP-DD, Picu Roman, a precizat, în schimb, că „electoratul român este atipic, instabil, astfel că de acasă şi până la cabina de vot îşi poate schimba opţiunea de două-trei ori”. „În primul rând, în precampanie sondajele nu reflectă adevărul. Electoratul român este unul puţin atipic pentru că, de acasă şi până la cabina de vot, îşi poate schimba opţiunea de două-trei ori. Cam 40-50% din electorat aşa procedează. Acesta este un lucru bun pentru că politicienii, în autosuficienţa lor, tind să se bazeze pe un electorat stabil, cred ei. Este bine că sunt derutaţi. Nu sunt reale sondajele, eu cred în capacitatea politicienilor de a-şi etala priorităţile şi a oamenilor de a discerne”, ne-a declarat Picu Roman.
Chiar dacă sondajul de opinie îi avantajează, USL-iştii susţin că eşantioanele caselor de sondare sunt irelevante. „Singurul sondaj de opinie adevărat este cel din ziua votului, la urne. Casele de sondare fac pe un eşantion de o mie şi ceva de persoane, în general. Ori, acesta nu are reprezentativitate. Noi avem 17 milioane de alegători”, ne-a declarat Claudiu Brînzan, purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi.


Articole înrudite