Muzeul de Artă Vizuală Galaţi invită gălăţenii sâmbătă, 17 mai 2025, la ora 19:00, la vernisajul expoziţiei de fotografie „Am fost la capătul lumii” şi lansarea volumului cu acelaşi nume, semnat de Liviu Stănescu. Evenimentul are loc în cadrul Nopţii Muzeelor, o celebrare a artei şi culturii printr-o serie de manifestări menite să aducă publicul mai aproape de lumea artistică, informează Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.
Expoziţia „Am fost la capătul lumii” surprinde, prin imagini spectaculoase, fragmente de peisaj şi momente unice din colţurile îndepărtate ale lumii, invitând privitorul într-o călătorie vizuală plină de emoţie şi autenticitate. Fotografiile sunt inspirate de experienţele autorului şi completează perfect povestea cărţii, o mărturie a aventurii şi a descoperirii sinelui prin explorare.
Liviu Stănescu este pasionat de drumurile umblate, dar mai ales de cele neumblate, de fotografie şi de scris. În 1992 a deschis primul restaurant indian din România, iar în 1995 – primul club de muzică rock live. A urmat un restaurant marocan şi în 1998 – cea mai mare terasă care găzduia concerte live. Neastâmpărul l-a făcut să treacă în viteză şi pe lângă alte afaceri care, odată ajunse în vârf, au fost părăsite. Nişte ani buni, s-a oprit la o companie de închiriere de echipamente profesionale de sunet, lumini şi scenotehnică. Noul job l-a purtat prin ţară alături de marile trupe rock, în turnee. A călătorit de-a lungul şi de-a latul Pământului: 115 ţări i-au deschis larg porţile şi acesta e doar începutul. A fost la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paştelui, Insulele Galapagos şi la Polul Sud. A trăit marele cutremur din Nepal, pe cel din India şi prima zi a războiului civil din Kenya. S-a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran şi doar şansa l-a ajutat să scape teafăr.
Multe dintre aceste aventuri sunt reflectate atât în paginile cărţii sale, cât şi în fotografiile expuse în cadrul acestei expoziţii.
La eveniment, autorul va împărtăşi detalii despre călătoriile sale şi va răspunde întrebărilor celor prezenţi. Publicul va avea ocazia să participe la o sesiune de autografe şi să discute direct cu Liviu Stănescu despre parcursul său artistic şi sursele de inspiraţie din spatele fiecărei imagini şi pagini scrise.
De asemenea, Librăria Humanitas va organiza un stand dedicat, unde volumul „Am fost la capătul lumii” va fi disponibil pentru achiziţionare.
„Sunt doar un simplu vagabond care adulmecă urmele adânc lăsate în urma lor de către Panait Istrati sau Walt Whitman. Sunt un hoinar fără pereche, un uliţar căruia îi place să meargă alene pe cărările lumii şi mai puţin să alerge pe bulevardele marilor metropole. Sunt şi un mare teleleu care cască gura la o pietricică colorată, ascunsă sub talpa bocancului, în aceeaşi măsură în care cască aceeaşi gură în faţa templelor create de cel mai mare artist în viaţă – Natura. Sunt un rătăcitor care nu o dată, luat de val, habar nu a avut unde se găseşte şi ce nimicuri caută pe acele coclauri neumblate. Haimana sunt? Păi cum altfel, atâta vreme cât doar drumul spre necunoscut este cel ce mă ademeneşte să-l păşesc! Şi mai umblu şi haihui tot mereu, pentru că doar aşa, fără o ţintă anume, ştiu că nevăzutul îmi va face cu ochiul. Un haihuist, într-un cuvânt!”, se autodescrie călătorul, autorul şi fotograful Liviu Stănescu.
„Când în extaz sau în jubilaţie, când sângerând, Liviu Stănescu ilustrează splendid diferenţa dintre turist şi călător, dintre colecţionarul de obiective şi spiritul iscoditor, care străbate lumea cu o candelă în inimă. Şi cu obrazul colorat pe rând de bucurie, de îndoială, de nelinişte”, spune Radu Paraschivescu.
Cartea sa - „Am fost la capătul lumii” - s-a aflat în top 10 al celor mai bine vândute cărţi ale Editurii Humanitas la Bookfest Bucureşti 2023, precum şi în luna decembrie 2023, transmite Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.
Surse colaj foto: Galateca / Arhivă personală - Liviu Stănescu