05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O comedie irezistibilă, la Teatrul Muzical Galaţi: „Pe veci... dar nu cu tine!” (FOTO)
O comedie irezistibilă, la Teatrul Muzical Galaţi: „Pe veci... dar nu cu tine!” (FOTO)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" vine în premieră cu o piesă clasică, o comedie care învinge frigul lui decembrie. Regizorul care este în acelaşi timp şi unul din interpreţi, Paul Buţă, dovedeşte încă o dată măiestria de comedian, „încălzind sala”, reuşind să adune iţele dintr-o piesă care este faimoasă în istoria teatrului, o creaţie ce a văzut lumina scenei în 1894 la Paris.
În original este „Un fil a la patte” (Un fir în palmă, în franceză), tradusă în limba româna de Ion Lucian, care declara că a avut dificultăţi legate de adaptarea titlului. În argoul francez, înseamnă o amantă care se ţine scai, de unde şi acest text, pe care regretatul Ion Lucian l-a denumit „Scaiul”. Teatrul gălăţean prezintă faimosul vodevil cu numele „Pe veci... dar nu cu tine!”.
Moştenitorul unui secol de istorie a vodevilului, cel mai interpretat gen teatral, Feydeau a fost autorul a şaizeci şi trei de texte interpretate în timpul vieţii sale. Fără ambiţie literară şi convins că posteritatea îl va ocoli, el este considerat astăzi maestru al genului său. Sacha Guitry spunea despre Georges Feydeau că „ceea ce a avut şi el, şi fără să împărtăşească, a fost puterea de a face oamenii să râdă infailibil, matematic, într-un anume moment ales de el şi pentru un număr definit de secunde”. Acest ceasornic, acest mecanism infailibil, asta este ceea ce va promova industria comediei în mainstream.
Spectacolul prezintă o reţetă câştigătoare cuplată de personajele simpatice, cascada de evenimente şi neînţelegeri comice, intermezzo-urile muzicale şi volutele teatral-pasionale ale unui îndârjit general îndragostit lulea care dărâmă lumea să ajungă la inima frumoasei sale. Acţiunea piesei este o capodoperă a  construcţiei; intrigile complicate şi dialogul rapid sunt îmbunătăţite de efectele satirice derivate din observarea atentă a comportamentului uman şi a vieţii de zi cu zi. În acelaşi timp, echipa teatrului gălăţean a folosit toate recuzita şi dispozitivele clasice ale farsei, cum ar fi decoruri elaborate minimalist şi situaţii improbabile, neîndepărtându-se de temele tradiţionale ale arivismului, neînţelegerii şi identităţii greşite.
Maestrul Paul Buţa îşi arată talentul său complex, şlefuit în mod repetat ca actor, regizor, textier şi cunoscut folclorist. În acest spectacol el aranjează situaţiile care vor dezlănţui hilaritatea publicului cu sângele rece al chimistului care dozează un medicament. A pus în pastilă un gram de imbroglio, un gram de libertinism, un gram de observaţie. Şi spectatorii au înţeles şi au apreciat demersul.
Întrebat într-un interviu dacă mai vine lumea la teatru, lăsând divertismentul tv, Paul Buţa a răspuns: „E o alternativă la divertismentul de televiziune şi au ocazia să se convingă care e diferenţa. Dacă nu le oferi o astfel de alternativă, publicul nu are de ce să vină. Când vii într-o sală de spectacole, atunci vezi că una e când ţi se impun râsete în fundal la televizor şi alta, când vezi distracţia pe scenă. E o modalitate de a-i îndepărta de micul ecran şi o ocazie de a vedea cât rău ne facem stând numai la televizor”.
Din trupa prezentă la premiera din 12 decembrie, au făcut parte actorii: Florentina Andronic, Alexandru Tatu, Costel Donose, Mariana Pisică, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Viorica Mărăndici, Anton Mihail, acompaniaţi la pian de Nicolae Mantu. Scenografia este asigurată de Ionuţ Mitrofan, cadru didactic la Facultatea de Arte din Galaţi. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite