25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pregătirea casei pentru un atac nuclear pe timp de război (GHID)
Pregătirea casei pentru un atac nuclear pe timp de război (GHID)

În lumina evenimentelor care se desfăşoară la mică distanţă de hotarele României şi a menţionării arsenalului nuclear, nu mai putem avea certitudinea că situaţia nu va escalada. Şi, deşi sperăm că nu se va ajunge aici, CasaDex.ro vine cu o serie de recomandări de pregătire a casei pentru eventualitatea unui atac nuclear ce poate fi declanşat de către Rusia.
Nu cred că există vreun român din generaţiile actuale care să-şi fi imaginat că poate deveni contemporan cu un război în imediată apropiere, război ce poate pune în pericol vieţile noastre şi ale celor apropiaţi. Cu atât mai puţîn ne-am imaginat că ne vom face griji din cauza ameninţării unui posibil atac nuclear şi că ne vom întreba cum anume ne putem pregăţi pentru o situaţie că această. Cum să ne pregătim casele, ce măsuri putem lua din timp şi ce reguli trebuie să respectăm în cazul unui astfel de atac?

Ermetizarea eficientă a locuinţei împotriva radiaţiilor

Sper că toate aceste informaţii să se dovedească a fi inutile şi războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând şi cu cât mai puţine pierderi. Cum însă pază bună trece primejdia rea, iar o explozie nucleară este periculoasă şi pentru cei aflaţi la multe sute de km distanţă de locul deflagratiei, căci norul radioactiv poate călători zile în şir, pe distanţe uriaşe, e bine să fim pregăţiţi şi pentru scenariul unui atac nuclear. Iată, aşadar, cum ne putem pregăţi casele pentru o situaţie de acest tip.
Să ne asigurăm că locuinţa poate fi închisă cât mai ermetic posibil, pentru a nu permite radiaţiilor emise în urmă unui atac nuclear să pătrundă în interior. Dacă ferestrele casei sau apartamentului nu sunt din termopan şi nu se închid etanş pot fi acoperite cu o folie de plastic fixată cu stinghii din lemn de jur împrejurul ferestrelor. Ideal este că folia să se monteze în exterior, însă acest lucru nu poate fi realizat în cazul apartamentelor situate la etajele superioare, unde folia se va aplică în interior. Şi sigilarea cu bandă adezivă a spaţiilor prin care aerul pătrunde din exterior în interior poate fi o soluţie rapidă de etanşare.
Pentru a preveni pătrunderea aerului contaminat în interiorul locuinţei este important că pe perioada în care nivelul radiaţiilor se va menţine ridicat să nu folosim aparatele de aer condiţionat şi să sigilăm cât mai etanş toate gurile prin care aerul poate pătrunde în casă. Cei care locuiesc la casă şi au seminee sau sobe, trebuie să sigileze neapărat gurile acestora. Nu trebuie omise hotele de bucătărie şi gurile de ventilaţie din zona centralelor termice de apartament.

Ascunzătoarea ideală în caz de război şi atac nuclear

Adăposturile antiatomice sau bunkerele antiaeriene au fost construite special pentru a proteja cetăţenii în caz de război. Din păcate însă numărul acestora este insuficient pentru toţi românii şi, în plus, nu toată lumea are adăposturi antiaeriene în imediată apropiere, deşi ar trebui că fiecare clădire să aibă un astfel de spaţiu în care locatarii să se pună la adăpost. Cei care locuiesc la casă pe pământ şi au beciuri bine construite şi bine dotate, se pot adăposti acolo pe durata unui atac nuclear, cu condiţia să le etanseze cât mai ermetic. În varianta ideală, beciul ar trebui să aibă intrarea direct din casă, în acest fel pe toată perioada izolării forţate cei adăpostiţi vor putea avea acces şi la baie, fără să fie nevoiţi să ia contact cu exteriorul şi, în plus, vor putea beneficia de volumul de aer din interiorul casei.
Dacă însă nu ai un beci la casă sau locuieşţi la bloc, trebuie să te concentrezi pe ermetizarea şi etansarea locuinţei, cum am explicat anterior. Amenajează-ţi un spaţiu sigur în care să-ti petreci următoarele câteva zile în interiorul casei, ideal în centrul acesteia, la distanţă de pereţii exteriori. Poţi amenaja un spaţiu protejat sub o masă mare pe care să o acoperi cu paturi şi cuverturi. Apoi, este suficient să te asiguri că nu vei părăşi locuinţa cât timp particulele radioactive sunt încă prezente în aer.
Casele mobile, maşinile şi spaţiile exterioare (terase, balcoane, foişoare etc.) nu sunt sigure şi nu asigura protecţie în timpul unui atac nuclear.

Lista de lucruri necesare pe durata unui atac nuclear

Pentru a ne asigura supravieţuirea în cazul unui atac nuclear este important să ne pregătim din timp o lista de lucruri şi produse pe care trebuie să le avem în casă. Iată cu ce anume e bine să te aprovizionezi din timp:
- Apă potabilă pentru cel puţîn 2 săptămâni. Ideal este că fiecare membru al familiei să aibă asiguraţi un necesar de 2 litri de apă potabilă pe zi. Pe lângă apă potabilă, e bine să se ia în considerare şi o rezervă de apă menajeră.
- Alimente neperisabile ce pot fi consumate fără o preparare termică anterioară: conserve de legume, conserve de peste şi carne, biscuiţi, pesmeţi, fursecuri, fructe deshidratate, lapte UHT, nuci, alune, ciocolată, zacuscă şi diverse conserve preparate în casă etc.
- Alimente neperisabile care necesită preparare termică: orez, fasole, cartofi, mălai, paşte etc. Acestea vor putea fi utilizate şi în diverse preparate gătite doar dacă situaţia nu va impune debranşarea locuinţei de la reţeaua de gaze sau curent electric.
- Deschizător de conserve.
- Un aparat de radio care poate furniza ştiri despre ce se întâmplă în afară casei. În caz de război, radiourile rămân singurele surse de informare. Ideal este să alegi un aparat ce poate fi alimentat şi cu baterii, în cazul în care se va sista furnizarea curentului electric.
- Lanterne cu baterii de rezervă.
- Lumânări.
- Articole şi produse de igienă, în funcţie de necesităţi: săpun, hârtie igienică, şerveţele umede şi uscate, absorbante, scutece pentru copii etc.
- Telefoane şi încărcătoare.
- Medicamente de prima necesitate.

Proceduri în caz de contaminare

Dacă e să mergem cu imaginaţia şi precauţia mai departe, e bine să cunoaştem şi ce avem de făcut în cazul în care ne-am expus radiaţiilor.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă oricine a intrat în contact cu particule radioactive este să dea jos toate hainele purtate şi să se spele cu apă şi săpun. Important de ştiut: soluţiile dezinfectante nu sunt eficiente şi nici şerveţelele dezinfectante. Dacă nu există posibilitatea spălării cu apă şi cu săpun, pielea expusă la particulele radioactive trebuie decontaminată cu o cârpă udă, prin ştergere. De asemenea, se va evita contactul mâinilor nedecontaminate cu ochii, gură şi nasul.
Urmăreşte canalele de informare disponibile pentru a rămâne permanent conectat la situaţia din exterior şi pentru a fi la curent cu instrucţiunile autorităţilor.


Articole înrudite