19 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Protecţia Consumatorilor Galaţi propune crearea unei pieţe on-line echitabile şi sigure
Protecţia Consumatorilor Galaţi propune crearea unei pieţe on-line echitabile şi sigure

Cu ocazia Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, care este marcată în fiecare an la data de 15 martie, Comisariatul Judeţean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Galaţi propune crearea unei pieţe on-line echitabile şi sigure. CJPC Galaţi menţionează într-un comunicat, că în ediţia din 2017 a Tabloului de bord pentru consumatori (Consumer Scoreboard) se arată că, în Europa, în 2017, 55% dintre europeni au cumpărat de pe internet şi astfel au primit produsele direct la uşa lor, departe de obişnuitele controale ale autorităţilor. De asemenea, în România comerţul electronic a crescut vertiginos cu cca 40% (de la 4% la 5,6% din total cumpărături). Potrivit CJPC Galaţi, internetul a schimbat modul în care consumatorii îşi fac cumpărăturile, iar operatorii economici îşi fac reclamă şi îşi vând bunurile şi serviciile. Comerţul electronic permite consumatorilor şi comercianţilor să interacţioneze în mod diferit şi sporeşte bunăstarea consumatorilor datorită preţurilor online mai mici şi ofertei mai variate. Însă dezvoltarea comerţului electronic creează anumite provocări în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii şi a siguranţei consumatorilor şi a altor utilizatori finali faţă de produsele nealimentare periculoase şi/sau faţă de produsele care nu respectă cerinţele prevăzute în legislaţie.

"Cel mai important este însă ca cetăţenii - consumatori să îşi cunoască drepturile şi să se adreseze instituţiilor competente ori de câte ori le sunt încălcate aceste drepturi. Iar instituţiile trebuie să răspundă prompt şi să verifice fiecare caz în parte. Ne dorim ca între cetăţeni si ANPC să se creeze o relaţie de parteneriat, bazată pe încredere reciprocă si cred că aceasta începe să se consolideze, pentru că dacă ne uităm la statistici, constatăm că an de an numărul celor care s-au adresat instituţiei noastre cu diferite sesizări a crescut ajungând la 1569 reclamaţii in anul 2017 . Dintre acestea, 256 de reclamaţii (16%) vizează achiziţii online de produse şi servicii, cum ar fi : servicii de telefonie mobilă, produse electrocasnice, componente electronice, produse alimentare, mobile, etc. În urma cercetării acestora, 73% s-au dovedit a fi întemeiate", se arată în comunicatul CJPC Galaţi.

De asemenea, CJPC Galaţi menţionează că a întreprins în anul 2017 un numar de 1.151 de acţiuni de control încheiate cu 770 de procese verbale de constatare a contravenţiilor, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.233.900 lei. Din totalul de 1.569 de reclamaţii soluţionate, cca. 51% sunt întemeiate sau rezolvate amiabil, valoarea despăgubirilor acordate în urma acestora fiind de 280.725 lei. În continuare un număr mare de reclamaţii sunt clasate sau sunt nesoluţionabile datorită neprezentării documentelor de achiziţie, intrării în faliment a firmelor reclamate, sau , în cazul achiziţiilor online, cumpărării produselor de la persoane fizice şi nu de la operatori economici.


Articole înrudite