03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Punte educaţională între culturi, la Liceul Tehnologic "Simion Mehedinţi" Galaţi
Punte educaţională între culturi, la Liceul Tehnologic "Simion Mehedinţi" Galaţi

Liceul Tehnologic "Simion Mehedinţi" din Galaţi a fost gazda primei întâlniri transnaţionale a proiectului ERASMUS+ "Reînvierea tradiţiilor – o punte educaţională între culturi" primind cu ospitalitatea specific românească reprezentanţii şcolilor partenere din Portugalia, Italia şi Turcia. După cunoaşterea reciprocă a membrilor echipelor de proiect, derulată în prezenţa reprezentantului ISJ Galaţi, inspector pe învăţământul primar şi special, prof. Maricel Nicolae Lazăr, a conducerii liceului - dir. Lucica Dumitrache şi dir. adj. Diana Manuela Vieru, a responsabilului de comunicare în proiect, prof. Liliana Ionaşcu, ca şi a cadrelor didactice din şcoală, oaspeţii au putut vizita instituţia şi au fost impresionaţi de căldura sufletească oferită de dascălii şi elevii liceului. Această întâlnire de proiect a dat posibilitatea fiecărei şcoli implicate de a-şi prezenta activităţile derulate până acum, punctele forte, dar şi dificultăţile întâmpinate în implementarea proiectului. O atenţie deosebită a fost îndreptată asupra tradiţiilor din fiecare zonă geografică din care provin instituţiile şcolare, fiecare parte având şansa de a descoperi aspecte deosebite din folclorul celorlaţi.
Echipele partenere au putut observa şi dovezi vii ale tradiţionalului românesc, având ocazia de a urmări câteva momente folclorice autentice. Elevii şcolii, coordonaţi de d-na profesoară Mirela Călugăru au oferit oaspeţilor o frumoasă şezătoare românească, reuşind să transmită prin momentul lor artistic dragostea şi dorul ce îi reprezintă pe oamenii din popor. Prin intermediul d-nei prof. Anca Roşca, invitaţii s-au bucurat şi de "Glasul Odăieşilor" – grupul vocal din satul Odaia Manolache, coordonaţi de d-na Ecaterina Hulea, şi au rămas impresionaţi de afinitatea deosebită pe care aceşti oameni o au pentru tradiţie, pe care doresc atât de mult să o transmită generaţiilor următoare.
La final, membrii echipelor de proiect au simţit un plus de bogăţie sufletească, concluzia acestor activităţi fiind aceea că, pe bună dreptate, tradiţia unui popor este un bun prilej de a crea conexiuni între culturi şi oferă oamenilor posibilitatea de a se apropia mai mult unii de alţii, indiferent de naţionalitatea lor.


Articole înrudite