14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sancţiuni în grădiniţele din Galaţi şi Tecuci
Sancţiuni în grădiniţele din Galaţi şi Tecuci

Comisarii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au desfăşurat, în perioada 11.09 - 22.09.2017, o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat în municipiile Tecuci şi Galaţi. Au fost verificate 7 grădiniţe aplicându-se 7 avertismente.
Au fost verificate următoarele aspecte:
1. Asigurarea calităţii serviciilor prestate în spatiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joaca ale copiilor
Privind legalitatea funcţionarii la o grădiniţă din Tecuci nu s-au prezentat autorizaţiile de funcţionare sanitare şi ISU, întrucât dosarele erau depuse în vederea înregistrării pentru eliberarea acestora iar o altă grădiniţa din acelaşi municipiu nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare.
Referitor la clauzele contractuale, la o singură grădiniţa dintre cele 7 verificate s-a constatat că în contractele încheiate cu părinţii nu există informaţii cu privire la preţul/lună pentru hrană copiilor.
2. Asigurarea calităţii serviciilor de cazare
Toate grădiniţele verificate îndeplineau condiţiile prevăzute în Ordinul nr. 1955/1995 privind spaţiile de cazare dar s-au constatat abateri în ceea ce priveşte starea dotărilor exterioare în vederea asigurării securităţii copiilor .
Astfel, la 3 grădiniţe s-a constatat că în locul de joacă pentru copii, din curtea grădiniţei existau echipamente de agrement care puteau pune în pericol securitatea copiilor , de exemplu: tobogan cu crăpături, sau cu zone rupte, balansoar, leagăn cu scândura putredă, exfolieri ale vopselei, etc.
3. Calitatea alimentelor
La o grădiniţă din Tecuci nu s-a respectat meniul afişat în sensul că s-au dat copiilor la masa de prânz pulpe de pasăre în loc de piept de pui, aşa cum era afişat.
În 2 grădiniţe copiii primeau ca desert produse care se înscriu la categoria produselor nerecomandate copiilor de vârsta prescolara prin OMS 1563/2008.Produsele depăşeau limita admisă de zaharuri şi de grăsimi.
În ceea ce priveşte dotarea blocului alimentar, la o grădiniţă s-a constatat starea necorespunzătoare a unor dotări . Astfel, în bucătărie şi în spatiile anexe existau corpuri de mobilier (cu rol în depozitare/păstrare vesela şi alimente) cu melamina deteriorată, suprafeţe utile cu vopsea scorojită, uşi nefuncţionale (stricate) la 4 corpuri. În spaţiul oficiului nu existau rastele pentru vesela folosită , vesela se depozitează în coşuri de plastic.
4. Informarea consumatorilor
La 2 grădiniţe nu erau informaţi părinţii despre cantităţile nete ale preparatelor ce erau servite copiilor .
Nicio grădiniţă din cele 7 verificate nu informau părinţii despre componentele din alimentele servite copiilor care provoacă alergii sau intoleranta.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 7 avertismente şi s-a dispus măsură de oprire temporară a utilizării echipamentelor de joacă defecte şi a mobilierului cu probleme. De asemenea, au fost oprite de la utilizarea la hrana copiilor produsele care încalcă prevederile OMS 1563/2008.


Articole înrudite