16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zeci de mii de gălăţeni riscă să se îmbolnăvească din cauza apei pe care o consumă
Zeci de mii de gălăţeni riscă să se îmbolnăvească din cauza apei pe care o consumă
Zeci de mii de gălăţeni riscă să se confrunte cu nenumărate afecţiuni din cauza apei pe care o consumă. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt locuitorii din mediul rural, acolo unde reprezentanţii DSP au descoperit nenumărate nereguli privind calitatea apei. În anul 2012, au fost prelevate şi analizate 165 de probe de apă din fântâni şi izvoare, din localităţile judeţului Galaţi. Dintre aceste probe, 86 au fost necorespunzătoare chimic prin depăşiri ale indicatorilor nitriţi, nitraţi şi 145 necorespunzătoare bacteriologic. Locuitorii din Şiviţa, Frumuşiţa, Tămăoani, Costache Negri, Pechea, Munteni, Furcenii Noi, M. Kogălniceanu, Tuluceşti, Vameş, Fârţăneşti, Viile, Băleni, Fântânele, Rediu, Cuca, Lieşti, Iveşti, Piscu, Nămoloasa, Independenţa şi Griviţa beau apă cu o concentraţie foarte mare de nitriţi, nitraţi, amoniac şi fier, conform datelor DSP.
Potrivit raportului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, pe anul 2012, privind calitatea apei potabile, înaintat Prefecturii Galaţi şi dezbătut în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, doar 58% dintre localităţile judeţului Galaţi au sisteme centralizate de apă potabilă, restul asigurând apa de băut din fântâni, râuri şi nu numai. Dintre cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, numai 38 au sisteme centralizate de alimentare cu apă. În judeţul nostru există 81 de staţii de tratare a apei brute în vederea alimentării cu apă a localităţilor, dintre care şapte în mediul urban şi 74 în mediul rural, doar 60% dintre acestea fiind corespunzătoare din punct de vedere al construcţiei, dotării şi al calităţii apei brute.
Potrivit dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi, în anul 2012, în comunele Nicoreşti, Griviţa, Ghidigeni şi Măstăcani au fost înregistrate patru cazuri de methemoglobinemie acută infantilă, generate de consumul de apă din fântâni.
„Oraşul Bereşti, comuna Bereşti Meria şi localitatea Pleşa sunt alimentate cu apă captată prin drenuri din sursa Pleşa. În amonte de captare s-a constatat depozitarea gunoiului zootehnic şi menajer. Ca urmare a monitorizării efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi s-a constatat o creştere a concentraţiei de nitraţi la toate drenurile. După cum am mai scris şi anul trecut, la controlul igienico-sanitar din 10.07.2012 s-a constatat că din opt drenuri existente doar patru erau funcţionale, restul erau oprite din cauza depăşirilor mari de nitraţi. Astfel, programul de distribuţie a apei în aceste localităţi se limita la maxim două ore/zi. În localitaţile Tămăoani şi Frumuşiţa alimentările cu apă funcţionau în condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare. La Frumuşiţa nu se asigura împrejmuirea perimetrului sever de protecţie, iar vegetaţia era necosită. Clădirea ce adăpostea staţia de clorinare era neigienizată şi într-un stadiu avansat de degradare. S-a dispus suspendarea temporară a activităţii până la remedierea deficienţelor”, a precizat conducerea DSP.

Articole înrudite