08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cererea de oţel în statele dezvoltate va reveni la nivelul de dinaintea crizei doar în 2015, a afirmat Lakshmi Mittal, preşedinte şi director general al celui mai mare producător mondial de oţel, ArcelorMittal, transmite Reuters.
Creşterea producţiei de oţel pe plan mondial va încetini la 6-6,5% în acest an, de la aproximativ 15% în 2010, a afirmat pentru Reuters şeful ArcelorMittal. În China, cererea pentru oţel se va tempera anul acesta la 6,5-7%, de la aproximativ 9% anul trecut. În statele dezvoltate cererea de oţel a crescut anul trecut cu 20%, dar această evoluţie vine după nivelul foarte scăzut din 2009, apreciază Lakshmi Mittal. Acesta afirmă: „Revenirea la nivelul de dinaintea crizei din 2008 nu va avea loc înainte de 2015. Va mai dura mult timp până când cererea de oţel în statele dezvoltate va reveni la nivelul de dinaintea crizei. În 2009, cererea de oţel a scăzut cu aproape 50%”.
„Cred că cerea de oţel în America o va depăşi pe cea din Europa”, a afirmat şeful ArcelorMittal.
Declaraţiile lui Lakshmi Mittal vin după ce acţionarii companiei au anunţat marţi separarea companiei de divizia de oţeluri inoxidabile, Aperam.
„O majoritate zdrobitoare a acţionarilor” a votat pentru divizarea Aperam, care contribuie cu 5% la profitul înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării înregistrat de ArcelorMittal.
Decizia ArcelorMittal, grup prezent şi în România, vine după mai mulţi ani de căutare a unui parteneriat susceptibil să reducă costurile acestei divizii.
Acţionarii vor primi o acţiune la divizia de oţeluri inoxidabile pentru fiecare 20 de acţiuni ArcelorMittal pe care le deţin. Ulterior, acţiunile diviziei de oţeluri inoxidabile vor fi listate la bursele din Paris, Amsterdam şi Luxemburg. Pentru ArcelorMittal tranzacţia ar urma să se traducă printr-o depreciere de aproximativ 800 milioane de dolari, susţin analiştii. După sciziune, divizia de oţeluri inoxidabile va înregistra o datorie financiară netă de aproximativ un miliard de dolari. Potrivit analiştilor, valoarea noii societăţi va fi cuprinsă între 3,4 şi 4,2 miliarde de dolari în cadrul unei cotări la bursă. Divizarea va afecta 10.000 de salariaţi, dintre care 3.100 numai în Franţa.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică din lume, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. Compania activează pe pieţe globale importante, incluzând domeniile auto, construcţii, electrocasnice şi de ambalare, având sisteme performante de cercetare şi dezvoltare, precum şi tehnologice, precum şi rezerve cuantificabile de materii prime şi reţele de distribuţie de top. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi şi Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).

Articole înrudite