16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, care prevede în premieră sancţiuni usturătoare şi pentru persoanele care acceptă să lucreze la negru, a produs valuri în rândul celor care muncesc fără forme legale de angajare. Reamintim că, potrivit prevederilor Codului Muncii care a intrat în vigoare începând cu 2 mai, persoanele care vor fi descoperite muncind fără forme legale de angajare vor fi arse la buzunar cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, în prima săptămână de controale inspectorii de muncă au dat avertismente celor prinşi muncind la negru dar au aplicat şi o amendă de 500 de lei unei persoane care a refuzat să se identifice şi să spună dacă lucrează sau nu la negru. În afara avalanşei de noi contracte individuale de muncă înregistrate la nivelul judeţului Galaţi în decursul unei singure săptămâni, şi anume 8.000, s-a înregistrat o avalanşă de reclamaţii şi sesizări din partea gălăţenilor care muncesc la negru.
„ În decursul unei singure săptămâni, şi aici mă refer la cea trecută, am primit 40 de sesizări, atât telefonice cât şi în scris, din partea gălăţenilor care ne-au reclamat faptul că muncesc fără forme legale. Oamenii ne-au indicat locul unde lucrează şi numele firmei, spunând că nu doresc să fie ei amendaţi pentru că angajatorii nu le fac forme legale de angajare. În urma verificării celor semnalate de reclamanţi pot să vă spun că în cele mai multe cazuri situaţiile s-au dovedit a fi adevărate”, ne-a declarat în cursul zilei de ieri directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea.
Cele mai multe reclamaţii legate de munca la negru au venit din partea celor care lucrau în domeniul construcţiilor, comerţului sau prestărilor de servicii. Dacă cei care acceptă munca la negru sunt arşi la buzunare, şi angajatorii vor fi obligaţi să achite amenzi, mult mai mari, pentru folosirea muncii fără forme legale - cuprinse între 10.000 lei şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană care lucrează fără forme legale - sau seizare penală dacă numărul negrilor folosiţi este mai mare de 5.
„Dacă în prima săptămână de controale am dat avertismente scrise celor care au fost descoperiţi muncind la negru, vreau să avertizez că de acum vom trece la aplicarea de sancţiuni şi persoanelor care acceptă să muncească fără forme legale de muncă”, ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Articole înrudite