29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În Galaţi sunt suprafeţe amenajate cu lucrări de irigaţii de 137.433 ha, valoare brută şi 137.020 valoare netă, conform datelor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale filiala Galaţi de Îmbunătăţiri Funciare la şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri dimineaţă. În anul 2013 au fost contractate 61.602 ha de suprafeţe şi 15.480 ha de suprafeţe irigate, faţă de anul trecut, când au fost contractate 41.464 ha şi 38.928 ha irigate.
Conform raportului prezentat Prefecturii, tarifele de irigaţii sunt pentru treapta I de pompare, întrucât suprafeţele cu contracte multianuale de pe treapta II şi III au fost preluate de  FOUAI C. Covurlui în anul 2012 , iar pentru suprafeţele de pe treapta  IV, V  şi VI, aflate încă în administrarea ANIF, nu sunt încheiate contracte multianuale, nefiind solicitări de apă pentru irigaţii. Astfel, anul acesta, tarifele de livrare variază între 15.12 lei/1000 mc, pentru punctele de livrare din CML - SPA Dunăre şi 242, 45 lei /1000 mc pentru SPP 17 din amenajarea Tecuci Nicoreşti care preia apa din CD5- CA Sud –SPA Ionăşeşti.
Deoarece e un interes continuu al organizaţiilor situate în Cudalbi, Matca, Griviţa, ANIF Galaţi a promovat o „notă de fundamentare” prin care a fost analizată posibilitatea schimbării soluţiei de asigurare a apei pentru irigaţii pentru o suprafaţă de 14.732 ha amenajări existente şi 13.310 ha amenajări noi. În acest sens, este propusă construirea unei staţii de pompare la Siret, care să asigure independenţa din punctul de vedere al funcţionării a 14.732 ha amenajate pentru irigaţii, care în prezent primesc apă de la Dunăre printr-o staţie de repompare cu înălţime de 90 m şi transportul apei pe circa 80 km reţea de canale, cât şi extinderea suprafeţei irigate cu încă 13.310 ha.
Un al proiect al AIF Galaţi este promovarea unei investiţii care să asigure execuţia staţiei de pompare de alimentare ce asigură apa de irigaţii pentru suprafaţa de 16.343 ha din amenajarea Terasa Tecuci –Nicoreşti, după ce actuala staţie va fi inundată din cauza realizării acumulării de la Cosmeşti. Valoarea acestui proiect este estimată la suma de 25.000 mii lei, dar divergenţele între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, în ceea ce priveşte finanţatorul, întârzie această lucrare.
De asemenea, în aceste situaţii, va fi luată în calcul posibilitatea de a reabilita amenajările prin lucrări de investiţii, folosind formele de atragere a resurselor financiare disponibile (surse proprii, credite bancare, fonduri de la Banca Mondială, fonduri europene).

Articole înrudite