Săptămâna „Şcoala altfel” a fost un bun prilej pentru liceenii gălăţeni pentru a se întâlni cu teatrul ...ALTFEL. Trupa gălăţeană de teatru independent Social Act Theatre, sub coordonarea Centrului pentru Jurnalism Independent, a demarat, zilele trecute, seria de reprezentaţii „Act Like School (ALS)” în mai multe licee din Galaţi. Textul şi regia spectacolului sunt semnate de Radu Horghidan, iar din distribuţie fac parte actorii Florin Toma, Vlad Ajder şi Elena Anghel.
Piesa de teatru „Act Like School (ALS)” a fost scrisă pornind de la răspunsurile date de elevii de liceu din estul României la întrebări legate de implicarea civică. „Spectacolul urmăreşte atitudinile elevilor, părinţilor şi profesorilor faţă de educaţie şi faţă de modul în care procesul educaţional este aplicat în România. Avem personaje care vor să acţioneze, vor să producă schimbarea necesară, dar rămân blocate într-un cerc vicios în care nu se simt unitatea sau interesele şi scopurile comune. Singura soluţie viabilă pare plecarea din spaţiul carpato-danubiano-pontic şi eliberarea sau vindecarea de virusul autohton care ne defineşte. Spaţiul scenic e construit dinamic, definit ca un spaţiu în carantină, în care actorii sunt atât în poziţia de agent patogen, cât şi de factor imunizator”, spune Radu Horghidan despre piesa sa.
După premiera spectacolului „Act Like School (ALS)” la Colegiul „Al. I. Cuza”, trupa independentă de artişti a jucat la Colegiul Naţional „Costache Negri”, după care a urmat reprezentaţia de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, toate din Galaţi. Peste 150 de elevi din trei licee gălăţene au vizionat spectacolele după care au participat şi la dezbaterile moderate de experţii CJI pe tema implicării civice. "Replicile personajelor pleacă de la răspunsurile elevilor. Uneori aceştia îşi vor auzi propriile cuvinte. Vocea personajelor este vocea lor - sinceră, îngrijorată, uneori pesimistă, uneori rebelă. Personajele - ca şi elevii - vorbesc despre cum este să te simţi prea mic pentru problemele din jurul tău, despre aparenta neputinţă de a schimba lucrurile, despre presiunile pe care părinţii, colegii, societatea le pun adeseori pe umerii tinerilor. Piesa noastră pune «cu voce tare» întrebări pe care tinerii şi le pun în tăcere. În dezbaterile care vor urma reprezentaţiilor, vom aduce răspunsuri la ele - sau, mai bine zis, îi vom ajuta pe tineri să le găsească singuri", a declarat Cristina Lupu, director de programe al CJI, la lansarea seriei de reprezentaţii în Galaţi. Am aflat astfel că piesa de teatru a fost special creată pentru a reflecta preocupările, neliniştile şi aşteptările adolescenţilor. Ea are la bază răspunsurile tinerilor la un chestionar aplicat extensiv în oraşele în care se derulează proiectul - Galaţi, Brăila, Slobozia şi Focşani.
Trebuie amintit că, după Galaţi, proiectul va continua şi în alte trei judeţe din estul României, după cum au anunţat iniţiatorii ineditului proiect. Pe 23 aprilie are loc întâlnirea cu elevii la Liceul de Arte „Haricleea Darclee” din Brăila, pe 28 aprilie la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia şi pe 30 aprilie la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focşani. Reprezentaţia finală este programată pe 14 mai într-un spaţiu neconvenţional din Galaţi şi va fi destinată publicului larg. "La finalul proiectului, adolescenţii gălăţeni vor ajuta la organizarea unei reprezentaţii pentru publicul larg din oraşul lor. Elevii le vor povesti spectatorilor despre proiect şi despre cât de importantă este contribuţia tinerilor la rezolvarea problemelor comunităţii", a mai declarat Cristina Lupu.