19 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos" consideră inacceptabil tonul acuzator şi ameninţător cu care s-a adresat jurnaliştilor vicepreşedintele PSD Dan Nica la conferinţa de presă a PSD Galaţi din data de 26.04.2012.

În calitatea sa de preşedinte al PSD Galaţi, Dan Nica a fost solicitat să ofere explicaţii în legătură cu acuzaţiile de colaborare cu Securitatea care îi sunt aduse candidatului USL la preşedinţia CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa Dobrovici. În loc să explice clar şi concis care este punctul de vedere al organizaţiei pe care o conduce, deputatul Dan Nica a reacţionat prin acuzaţii nefondate şi ameninţări la adresa jurnaliştilor.

Considerăm că interesul presei pentru acest subiect este perfect justificat, eliminarea din funcţiile publice a foştilor activişti, securişti şi foşti colaboratori ai Securităţii, fiind legitimată de dezbaterile care au loc în societatea românească de 23 de ani, începând cu Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi sfârşind cu tentativele eşuate de elaborare în Parlament a unei Legi a Lustraţiei.

Eliminarea din funcţiile publice a foştilor colaboratori ai Securităţii ar trebui să constituie o preocupare şi pentru clasa politică, iar dl Dan Nica, în calitatea sa de vicepreşedinte al PSD dar şi de deputat PSD de Galaţi, este unul dintre liderii politici care au obligaţia, nu numai de a da explicaţii, ci şi de a se implica direct în rezolvarea acestei probleme care preocupă şi opinia publică din Galaţi.

În acest context, domnului Dan Nica i-au fost solicitate punctul de vedere al conducerii PSD Galaţi, atât în legătură cu acuzaţiile aduse doctorului Bacalbaşa, că în 1986 a denunţat la Securitate mai mulţi medici ostili regimului comunist, cât şi în legătură cu faptul că mai mulţi membri ai PSD Galaţi, deconspiraţi de CNSAS că au făcut poliţie politică, au sprjinul politic al PSD pentru ocuparea unor funcţii publice. Dintre aceştia îi reamintim pe trei membri PSD, pe deputatul Florin Pâslaru, pe fostul director al Teatrului Muzical, Florin Melinte şi pe Eugen Stoleriu, consilier al primarului Galaţiului. Lor li se adaugă Vlad Vasiliu, care a obţinut şi este menţinut în funcţia de director al Teatrului Dramatic şi cu sprijinul politic al grupului PSD din Consiliul Municipal Galaţi.

Preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica nu a oferit un răspuns concret la niciuna din întrebările jurnaliştilor. În schimb, a trecut la acuzaţii nefondate şi ameninţări.

Principala acuzaţie adusă de Dan Nica, că s-ar fi dat bani pentru "murdărirea" doctorului Bacalbaşa, este de natură să insinueze că jurnaliştii care au abordat acest subiect ar fi fost plătiţi de reprezentanţi ai unor grupuri de interese. Această modalitate, ca în locul răspunsului concret la una din problemele comunităţii să fie oferite acuzaţii despre interese oculte şi eventual despre "agenturi străine", ţine de modul în care se făcea politică în România înainte de 1989. Îi sugerăm domnului Dan Nica ca în cele 7 luni care i-au rămas din actualul mandat de deputat de Galaţi să renunţe la această modalitate de a face politică.

Cu privire la modul în care au fost obţinute informaţiile referitoare la subiectul colaborării cu Securitatea a doctorului Bacalbaşa, facem următoarele precizări. Primele informaţii cu privire la nota semnată de doctorul Bacalbaşa la Securitate au fost obţinute de doi jurnalişti în luna iulie 2011. În cele zece luni care au trecut de atunci au fost mai multe tentative ale unor jurnalişti gălăţeni de a obţine acel document. CNSAS nu îl putea pune la dispoziţie în baza Legii 544, întrucât dreptul de a face public acest document îi aparţinea exclusiv dr Constantin Popa, iar din motive care ţin de opţiunile sale personale medicul a amânat momentul acestei dezvăluiri. În cele din urmă, documentul a fost pus la dispoziţia presei de persoane din lumea medicală. Nu se pune problema vehiculării unor sume de bani pentru "murdărirea" candidatului USL, în acest caz fiind vorba de un "veto" adresat de lumea medicală nominalizării doctorului Bacalbaşa la candidatura USL pentru preşedinţia CJ Galaţi. Medicii care l-au convins pe dr Popa să facă public documentul au estimat că din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, care are în administrare Spitalul Clinic de Urgenţă şi alte două spitale, doctorul Bacalbaşa ar continua intrigile şi provocarea unor situaţii conflictuale între medicii de la spitalul de urgenţă de pe o funcţie cu mult mai importantă decât aceea de şef ATI şi purtător de cuvânt.

Cu privire la modul în care a fost instrumentat cazul de jurnaliştii gălăţeni facem următoarele precizări. Nu a existat niciun moment, nici tentaţia ca prin abordarea cazului să se comită o manipulare a opiniei publice şi nici riscul ca acest caz să fie abordat unilateral, fără a se prezenta şi punctul de vedere al celui acuzat, respectiv a doctorului Bacalbaşa. Acesta a fost invitat încă de pe data de 20.04.2012 să participe la emisiunea RTV Galaţi de pe data de 23.04.2012, la care a fost prezentat subiectul în premieră. În abordarea subiectului de către jurnaliştii gălăţeni şi corespondenţii la Galaţi ai televiziunilor, agenţiilor de presă şi cotidianelor centrale, au fost respectate principiile deontologice, fiind prezentat punctul de vedere comunicat în scris sau verbal de dr Bacalbaşa şi punctul de vedere al CNSAS, prin secretarul acestei instituţii, Corneliu Turianu. A fost creat un oarecare dezechilibru prin faptul că dr Bacalbaşa a recunoscut că este semnatarul notei respective numai în declaraţia dată cotidianului "România liberă", refuzând să discute cu jurnaliştii gălăţeni. Facem precizarea esenţială că prin solicitarea repetată a punctului de vedere a lui Nicolae Bacalbaşa jurnaliştii voiau să îi dea prilejul să îşi prezinte propriile argumentele. Concluzia noastră este că jurnaliştii din Galaţi au abordat acest subiect cu maximă acurateţe, chiar şi în condiţiile în care dr Nicolae Bacalbaşa şi liderii PSD Galaţi au încercat să obstrucţioneze abordarea subiectului.

La conferinţa de presă a PSD Galaţi, preşedintele organizaţiei, Dan Nica a trecut la ameninţări la adresa jurnaliştilor. Printre altele, a ameninţat că toţi cei care au abordat sau vor aborda acest subiect vor fi daţi în judecată, urmând să piardă "unul casa, altul maşina, fiecare ce are". Dl Dan Nica şi-a ilustrat ameninţările, printr-o încercare de intimidare a redactorului şef al ziarului "Acţiunea", Cezar Amariei, căruia i-a spus chiar în timpul conferinţei de presă "astăzi ai primit o citaţie". Colegul nostru nu ştia de o astfel de corespondenţă şi i-a cerut domnului Dan Nica să explice de unde ştie când ajunge o citaţie la o anumită adresă. Dan Nica a refuzat să răspundă la această întrebare. Considerăm că este inadmisibil ca vicepreşedintele la nivel naţional al unui partid european să aibă un astfel de comportament în relaţiile sale cu mass media.

Ne rezervăm dreptul de a trece de la simpla semnalare a unor astfel de derapaje la acţionarea în instanţă sau solicitarea cercetării penale a politicienilor care încalcă flagrant prevederile Constituţiei României şi ale legilor care garantează libertatea presei.


Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos"
Ticu Ciobotaru, preşedinte


Articole înrudite