Începând de astăzi şi până la finele lunii, circa 2.200 de militari din România, din Regatul Unit al Marii Britanii, din SUA şi din Republica Moldova se vor afla dislocaţi, în Poligonul militar de la Smârdan, dar şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa, pentru a participa la exerciţiul militar multinaţional "Wind Spring 15".
Exerciţiul urmăreşte desfăşurarea de antrenamente militare în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. "Wind Spring 15" face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul Operaţiei "Atlantic Resolve", pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.
Pentru început, exerciţiu de alarmare
Premergător exerciţiului militar care începe astăzi, a fost un exerciţiu de alarmare a trupelor româneşti, desfăşurat de marţi seara până miercuri seara, în care s-a testat capacitatea de reacţie a militarilor. În total, circa 3.000 de militari români din comandamentul Diviziei 2 Infanterie "Getica" din Buzău şi din structurile subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila au participat la exerciţiul de verificare a gradului de pregătire şi executare a comenzii şi controlului pentru deplasarea forţelor din garnizoanele de dislocare la pace în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, precum şi de evaluare a activităţilor de instruire ale acestor structuri, prevăzute a se desfăşura în cadrul exerciţiului "Wind Spring 15". Exerciţiul de verificare a fost demarat marţi, la ora 18.00, la comanda ministrului Apărării Naţionale Mircea Duşa, iar toţi cei circa 3.000 de militari români, împreună cu tehnica de luptă, au ajuns în poligonul Smârdan din judeţul Galaţi miercuri dimineaţă, la ora 4.00, iar miercuri seară s-a dat comanda de încetarea alarmei. O parte din militarii care au participat la acest exerciţiu de alarmare au rămas în poligonul Smârdan, pentru a participa, până la finele lunii, la Exerciţiul multinaţional "Wind Spring 15".
Un timp de reacţie bun
Prezent, miercuri dimineaţă, în poligonul Smârdan, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, însoţit de şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, s-a declarat mulţumit de timpul de reacţie al militarilor participanţi la exerciţiul de alarmare, precizând că nu s-a înregistrat nici un incident pe timpul deplasării, în poligonul Smârdan, a militarilor din garnizoanele Buzău, Focşani şi Brăila.
„Îi felicit pe cei 3.000 de militari care au participat la exerciţiul de alarmare, cum au reacţionat, astfel încât la ora 4.00 să avem toate elementele operaţionale şi militarii pregătiţi pentru îndeplinirea misiunilor militare. Sunt foarte bucuros că elemenetele de comandă-control – foarte importante în coordonarea unei operaţiuni militare – sunt în funcţiune, există legături telefonice şi radio cu toate structurile MApN, astfel încât într-o situaţie reală să putem coordona toate misiunile operative. Este un exerciţiu amplu, care nu a mai avut loc din 2009, din cauza resurselor financiare, şi aţi putut observa în Poligonul Smârdan că e o desfăşurare de forţe foarte mare, atât ca resurse umane cât şi ca tehnică de luptă. Astăzi (miercuri - n.r.), militarii rămân în poligon continuă exerciţiile militare realizate de comandaţi, iar seara se va ordona încetarea alarmei, iar o parte din militari vor rămâne în poligon până pe 30 aprilie, căci mâine (joi - n.r.) începe exerciţiul de pregătire cu partenerii NATO - militari din SUA, Marea Britanie şi un pluton din Republica Moldova”, a declarat Mircea Duşa.
Anul acesta, număr record de exerciţii militare programate
Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că în acest an sunt programate 340 de exerciţii militare ale militarilor români cu partenerii NATO şi UE, mult mai multe decât cele desfăşurate anii trecuţi. Potrivit ministrului Mircea Duşa, exerciţiul militar din poligonul Smârdan, la care participă 2.200 de militari din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova şi România, se înscrie în planului de reasigurare a flacului estic al NATO şi UE aprobat la summitul din Ţara Galilor. Conform acestui plan, în prezent, la Constanţa se află un distrugător al trupelor SUA, precum şi 11 avioane A 10 la Câmpia Turzii, unde se antrenează piloţii. Urmează să ajungă, tot în România, şi piloţi portughezi cu avioane F16, dar şi piloţi americani cu avioane F15, a mai adăugat Mircea Duşa, spunând că urmează să aibă loc alte exerciţii militare.
„Anul acesta avem resurse şi am planificat peste 340 de exerciţii militare, parte din ele cu partenerii NATO şi UE, altele organizate de unităţile noastre militare. Militarii români participă şi la exerciţii din Europa – în prezent o parte din ei sunt în Germania, alţii în Bulgaria, sunt şi alte misiuni planificate pentru viitor. Sunt foarte importante pentru a realizarea de cereri comune, pentru a realiza interoperabilitatea cu NATO şi alte state, iar o armată bine instruită se realizează prin exerciţii de pregătire, iar printre aceste exerciţii sunt şi cele de alarmare, când testezi în timpii planificaţi şi capacitatea de reacţie a unităţilor noastre”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.
Răniţii din Ucraina vor ajunge în spitalele militare din România
Oficialul român s-a referit şi la ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei. În context, Mircea Duşa a anunţat că zece persoane rănite din Ucraina vor fi transportate în România, unde vor fi internate şi vor primi îngrijiri medicale de specialitate în Spitalul Militar din Bucureşti şi din alte localităţi din ţară. Potrivit ministrului Duşa, deja o echipă de medici militari români a efectuat la Kiev trierea pacienţilor. Oficialul a adăugat că cele 10 persoane vor fi aduse în ţară imediat ce li se vor perfecta documentele de călătorie.
„Au fost medicii militari la Kiev, au făcut trierea pacienţilor, urmează ca pe cale diplomatică să rezolvăm problemele actelor de identitate ale răniţilor pe care urmează să-i aducem în România. Am înţeles că zece persoane au fost pregătite pentru a fi aduse şi tratate la Spitalul Militar din Bucureşti şi în alte spitale militare din ţară. Probabil că imediat ce se termină aceste formalităţi vom organiza aducerea lor în ţară şi repartizarea pe spitalele, unde vor fi trataţi”, a mai declarat Mircea Duşa.