Piaţa Centrală din Galaţi a devenit, în perioada 26 – 28 septembrie, inima vibrantă a toamnei româneşti, odată cu desfăşurarea celei de-a XXIV-a ediţii a Târgului de Toamnă – un eveniment emblematic ce a adus în prim-plan gastronomia tradiţională, cultura populară şi bucuria unei sărbători autentice.
Timp de trei zile, mirosul de zacuscă aburindă, plăcinte coapte şi must proaspăt a plutit peste oraş, atrăgând mii de vizitatori dornici să retrăiască gusturile copilăriei şi să se bucure de spectacolul toamnei în toată splendoarea sa.
Evenimentul a fost o veritabilă simfonie a gastronomiei autohtone. Vizitatorii au fost răsfăţaţi cu preparate tradiţionale gătite chiar sub ochii lor, în ceaune uriaşe: zacuscă, magiun de prune, fasole ardelenească, dar şi preparate savuroase la grătar, care sfârâiau necontenit şi stârneau pofta trecătorilor. Mustul proaspăt, preparat pe loc din struguri aromaţi de Vrancea, a fost una dintre vedetele târgului, alături de plăcintele de toamnă făcute după reţete moştenite din bătrâni.
Deliciile au fost completate de standurile cu fructe şi legume de sezon, prezentate spectaculos, ca într-o paradă a roadelor pământului. De la dovleci coloraţi la ciorchini grei de struguri şi porumb aurit, totul a contribuit la un decor autentic de toamnă.
Show-uri culinare spectaculoase
Pe scena gastronomică a târgului au strălucit maeştri bucătari cunoscuţi: Gheorghe Vitan (Gheorg), Bărbosu’-Ovidiu Ţigănuş, George Saizu şi Chef Ştefan Popescu. Aceştia au oferit demonstraţii culinare spectaculoase, printre care cel mai mare ceaun cu zacuscă, "simfonia plăcintelor de toamnă", preparate în direct şi workshopuri de gătit susţinute alături de Şcoala de Tineri Bucătari.
Nu au lipsit nici produsele dulci: gogoşile greceşti, sucurile naturale şi siropurile de fructe au fost la mare căutare, mai ales printre cei mici.
Activităţi pentru copii şi momente de familie
Cei mici s-au bucurat de ateliere creative, jocuri interactive şi mascote vesele. Piaţa Centrală a fost transformată într-un spaţiu al descoperirii şi al distracţiei, unde fiecare colţ ascundea o nouă surpriză.
Decorurile inspirate de frumuseţea toamnei – flori de sezon, aranjamente tradiţionale, dovleci, porumb şi struguri – au oferit fundalul perfect pentru fotografii de neuitat.
Preţuri, impresii şi atmosferă
Atmosfera a fost una de sărbătoare autentică, cu mirosuri îmbietoare, râsete şi multă voie bună. Grătarele au sfârâit neîncetat, oferind cârnaţi, carne friptă şi alte bunătăţi ce au făcut mulţi pofticioşi să lăcrimeze de dorul gusturilor de altădată. Standurile au fost vizitate de gospodine aflate în căutarea proviziilor pentru iarnă, dar şi de curioşi veniţi să se bucure de spectacol.
Preţurile au fost accesibile pentru majoritatea: micul – 6 lei, paharul de must – 10 lei, litrul – 15 lei, kebabul – 25 de lei, iar o porţie generoasă de gogoşi – tot 25 de lei.
Organizatorii au evocat şi spiritul mucalit al lui Păstorel Teodoreanu, cronicarul gastronomiei româneşti, prin citate şi momente speciale. Păstorel spunea: „Unii oameni îşi închipuie că pentru a mânca bine e suficient să ai stomac şi bani. Se înşală, trebuie să ai şi cap.”
Şi exact aceasta a fost esenţa Târgului de Toamnă 2025: o celebrare a simţurilor, dar şi a spiritului convivial, a culturii culinare şi a bucuriei de a fi împreună.
Târgul de Toamnă de la Galaţi rămâne un reper în calendarul cultural şi gastronomic al oraşului. Cu preparate savuroase, momente artistice valoroase şi o atmosferă de neuitat, evenimentul din acest an a confirmat, încă o dată, că tradiţiile româneşti nu doar că rezistă timpului, ci îl îmbogăţesc.
Ne revedem la anul, în aceeaşi Piaţă Centrală, cu aceleaşi gusturi bune şi aceeaşi poftă de toamnă românească autentică!
Galerie de imagini, mai jos!