20 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Perchetul European: Peste 300 percheziţii într-o fraudă de 1,32 milioane euro cu subvenţii UE pentru apicultură
Perchetul European: Peste 300 percheziţii într-o fraudă de 1,32 milioane euro cu subvenţii UE pentru apicultură

Parchetul European (EPPO) din Timişoara (România) a efectuat, în ultimele două luni, 307 percheziţii în 15 judeţe din România, printre care se numără şi judeţul Galaţi,în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu subvenţii UE în valoare de 1,32 milioane de euro care implica proiecte apicole.
Investigaţia vizează 388 de cereri de plată unică depuse la Agenţia Română pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în cadrul campaniilor agricole 2023 şi 2024, pentru sprijin financiar în sectorul apicol. Aceste cereri au fost cofinanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din bugetul naţional, fiecare acoperind 50% din suma acordată.
Se suspectează că persoanele care au iniţiat aceste cereri – toate reprezentate de aceeaşi persoană în faţa agenţiei – au depus documente false sau înşelătoare pentru a obţine subvenţiile. Se presupune că beneficiarii nu deţineau coloniile de albine, echipamentele apicole sau medicamentele de tratament enumerate în documentele justificative şi este posibil să fi obţinut ilegal aproximativ 1,32 milioane de euro din fonduri publice, se precizează într-un comunicat al Parchetului European.
Ancheta şi percheziţiile au contat pe sprijinul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România – Biroul Teritorial Timişoara), al Inspectoratului General al Poliţiei Române-Direcţia Poliţiei Transporturi-Timişoara, al Serviciilor Regionale Braşov, Braşov, Cluj şi subordonaţiei Bucureşti, Cluj. (Inspectoratul General al Poliţiei Române-Direcţia Poliţiei Transporturi-Serviciile Regionale Timişoara, Braşov, Cluj, Galaţi, Craiova, Bucureşti), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş – Serviciul de investigare a criminalităţii economice (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş – Serviciul de investigare a criminalităţii economice) şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.
Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăţiei lor de către instanţele judecătoreşti române competente.


Articole înrudite