12 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„România prinde rădăcini” sâmbătă, la Galaţi
„România prinde rădăcini” sâmbătă, la Galaţi
Acţiunea „România prinde rădăcini” de la Galaţi, la participarea căreia organizatorii mizează pe circa 1.000 de voluntari, a fost anunţată de ieri la sediul Consiliului Judeţului de către Eugen Chebac, preşedintele CJ, realizatorul TV Mihai Tatulici (Realitatea TV), primarul localităţii Oancea – Victor Chiriloaie şi reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Zona care va fi plantată măsoară 5 hectare, aparţine localităţii Oancea, fiind situată la ieşirea din localitatea Vlădeşti şi a fost deja arată pentru acţiunea de plantare de puieţi de sâmbătă. Pământul fiind destul de tare, primarul Oancei s-a gândit să ajute astfel orăşenii care şi-au pierdut îndemânarea, astfel ca voluntariatul pentru plantarea celor circa 15.000 de puieţi de salcâm, sălcioară şi ulm să nu se transforme într-un chin inutil.
De la începutul campaniei „România prinde rădăcini”, Mihai Tatulici a precizat că au fost împădurite circa 250 de hectare, prin acţiunea Realităţii TV. Realizatorul TV a subliniat importanţa nu atât a cantităţii realizată efectiv, cât mai ales conştientizarea românilor privind necesitatea implicării lor în refacerea fondului forestier, căci administraţiile locale au împădurit 8.000 de hectare în această perioadă. Tatulici a declarat: „Aş vrea ca într-o zi, fără lege şi ordin de la stăpânire, să stabilim: 1 noiembrie (de exemplu - n.r.) e ziua în care tot românul iese şi plantează un pom”. Acţiuni similare de mobilizare generală au avut loc în Malaezia şi Croaţia, unde populaţia a conştientizat necesitatea imperioasă de refacere a pădurilor. Chestiunea este mai greu de aplicat în ţara noastră, unde autorităţile, tocmai acolo unde este mai mare nevoie nu se mobilizează. Tatulici a precizat că locaţiile din campanie au fost stabilite în urma solicitărilor venite din partea autorităţilor locale. „Nu ne-am dus noi de capul nostru. Am fost acolo unde ne-au invitat. Iar Galaţiul a stat la rând”. Nu este cazul Brăilei, unde în zona Bărăganului au apărut zone specifice deşertului Saharei, cu păianjeni care nu existau în România dar trăiesc în Sahara. Ultima acţiune similară programată în cadrul campaniei se va desfăşura la Dăbuleni, Tatulici atrăgând atenţia asupra deşertificării terenurilor din zona Dăbuleni, ca şi la Brăila. Tatulici a precizat că ar dori să înscrie şi Brăila pe harta „România prinde rădăcini”, având chiar o legătură de suflet ce implică Brăila, soţia sa fiind din judeţul vecin. Condiţia este ca preşedintele CJ - Bunea Stancu - să depună o solicitare în acest sens. „Nu ne-au chemat la Brăila”, s-a auzit regretul realizatorului TV.
Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, dar şi a euroregiunii „Dunărea de Jos”, din care face parte şi Brăila, a adus în discuţie posibilitatea accesării de fonduri de mediu disponibile pentru euroregiune, în perioada 2007-2013, de 127 de milioane de euro, pe Axa 2, din care au fost deja dezvoltate proiecte în valoare de 3 milioane de euro; iar în prezent se lucrează la proiecte viitoare. Acestea vor include şi partenerii din Ucraina şi Moldova.
O altă premieră în cadrul „România prinde rădăcini” este participarea la Oancea a unor voluntari din Ucraina şi Moldova, delegaţiile urmând să fie găzduite într-un centru transfrontalier al euroregiunii, aflat la Vlădeşti.


Articole înrudite