Până pe 14 februarie, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi găduieşte expoziţia maestrului Zamfir Dumitrescu, o expoziţie al cărei titlu ar putea fi “Scenografii subiective” – un titlu sugerat de directorul instituţiei gălăţene de cultură Dan Nanu Basarab, dintr-un motiv ce nu poate fi explicat decât de cei care vin să admire lucrările expuse pe simeze. Despre cele peste 50 de pânze ale lui Zamfir Dumitrescu (dintr-un total de 90, câte deţine Muzeul de Artă Vizuală), expuse publicului, a vorbit, la vernisajul expoziţiei, muzeograful şi criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş: “Fiecare compoziţie a lui Zamfir Dumitrescu pare a avea are o poveste, poveste despre obiectele pe care le vedeţi în pânzele sale, despre ferestre deschise spre un spaţiu al luminii, culorii, meditaţiei, un univers al picturii. În pânzele sale domină o claritate, o geometrie a structurii compoziţionale, în ciuda fastului materiei şi totuşi, adesea, din ineditele instalaţii şi asocieri de forme se degajă, ca în compoziţia «Altar o notă de mister, o atmosferă cu accente suprarealiste”.
Născut la 15 aprilie 1946 la Bucureşti, Zamfir Dumitrescu este pictor, profesor universitar doctor, dar şi fost deputat (iniţiator al legii potrivit căreia membrii uniunilor profesioniste de artişti – scriitori, actori, pictori etc. – beneficiază, la pensie, de o suplimentare cu 50% a pensiei de drept).
Dintre toate aceste ipostaze ale carierei sale rezidă puternică cea de formator. Discipol, el însuşi, al marelui Corneliu Baba, Zamfir Dumitrescu a reuşit să influenţeze generaţii la rând de pictori români, printre care şi pictorul gălăţean Gheorghe Miron, care i-a fost elev: “De fiecare dată când fac referire la profesori care mi-au influenţat cariera mă refer la dânsul. Zamfir Dumitrescu a fost un model pentru mine. În primul rând, un model de probitate profesională, un desăvârşit profesor universitar, şi în al doilea rând, un model pentru tot ceea ce ţine de eleganţă, de maniere, tot ce s-ar putea găsi într-un manual al bunului simţ. În lucrările sale veţi descoperi acurateţe în execuţie, măiestrie şi un spaţiu compoziţional aranjat de aşa marieră încât aproape nu poţi să scoţi un element fără ca lucrarea să nu se dărâme cu totul. Lucru pe care l-am folosit şi eu ca profesor, când am vorbit despre câmpul vizual în artă”. O temă pe care Gheorghe Miron, din postura de profesor, a împărtăşit-o altor discipoli, precum Cornel Corcăcel, care, la rândul său, în calitate de professor la Liceul de Artă, a împărtăşit-o elevilor săi.
“Domnul diriginte Corcăcel ne-a vorbit despre această tehnică, pe care a aflat-o de la domnul Miron... De fiecare dată când venim la o expoziţie aflăm lucruri noi, tehnici noi de lucru... Acum vrem să aflăm mai multe despre tehnica prin care domnul Zamfir Dumitrescu a reuşit ca obiectele din plan secund să fie aşa, estompate, este foarte interesantă tehnica aceasta”, au spus Andreea şi Cătălina, două eleve ale Liceului de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi.