Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, desfăşurat la Galaţi în perioada 14-18 februarie, nu a fost dat să fie o întâlnire lejeră a liderilor organizaţiilor studenţeşti româneşti. Evenimentul a coincis cu o perioadă tulbură a vieţii studenţeşti româneşti, care este bulversată în această perioadă de modificarea Legii Educaţiei. În zilele forumului, studenţii au organizat o acţiune de protest care a fost apreciată de minister, printr-un comunicat, drept o acţiune generată pe fondul necunoaşterii legii. În comunicatul ministerului erau citate din Legea Educaţiei paragrafele cu referire la reprezentativitate. Studenţii cer ministerului să introducă în noua Lge a Educaţiei reprezentativitatea lor de 25% în toate forurile de decizie ale universităţilor.
În urma comunicatului de presă remis de către Ministerul Educaţiei, ca răspuns la acţiunea de protest de joi desfăşurată în faţa Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, ANOSR a decis să pregătească ample acţiuni de protest. Acestea vor include pichetarea Ministerului Educaţiei, acţiune care s-ar putea prelungi astfel încât studenţii ar putea declanşa inclusiv grevă generală.
Atât Daniela Alexe, preşedinta Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cât şi Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi apreciază drept „jignitoare” replica dată de minister (prin comunicatul de presă) la acţiunea de protest de joi, de la Galaţi.
Studenţii s-au simţit jigniţi şi de conducerea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, care a trimis la dezbaterile studenţeşti de la Galaţi un reprezentant fără putere decizională. Studenţii trimiseseră invitaţia vicepreşedintelui ANST.
Daniela Alexe şi Dorin Coteţ au precizat că deşi noua lege a educaţiei dă studenţilor reprezentativitate de 25% în senatul universitar şi consiliul facultăţii, situaţia se schimbă în cazul celorlalte foruri de decizie universitare: biroul de senat (este înlocuit cu consiliul de administraţie în noua lege), birourile de consilii profesorale şi în consiliile academice. Astfel, alegerea rectorului poate fi făcută şi de o comisie în care reprezentativitatea studenţilor este de doar 8%, procent incorect pentru reprezentarea studenţilor care depăşesc 80% din persoanele afalte în sistemul universitar. Cei doi lideri ai studenţilor au subliniat că astfel li “se încalcă drepturi fundamentale şi se pune capăt democraţiei din universităţile româneşti”.