67 de milioane de euro atraşi de judeţul Galaţi prin POR

Miercuri, 16 Decembrie 2015 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din totalul de 569 de proiecte  (cu o valoare de 725 de milioane de euro) accesate prin REGIO-Programul Operaţional Regional 2007-2013 de către toate cele şase judeţe membre ale Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, judeţul Galaţi a contractat 86 de proiecte în valoare de 67 de milioane de euro, ceea ce plasează judeţul nostru “în partea superioară a listei” judeţelor din regiune, a spus, luni, Luminiţa Mihailov, preşedintele ADR Sud Est.
Judeţul nostru s-a remarcat prin faptul că ocupă al treilea loc în regiune în privinţa celor mai multe proiecte care au avut ca beneficiari micii întreprinzători (domeniul 4.3 - sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor - 39 de proiecte accesate la Galaţi, 63 – Constanţa, 45 – Buzău, 33 - Vrancea, 27 – Tulcea, 11- Brăila), dar şi prin faptul că a accesat fonduri importante pe domeniul major 5.1 - restaurarea şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe (câte 4 proiecte accesate la Brăila şi Constanţa, 3 proiecte accesate la Galaţi şi Buzău, câte două proiecte în Tulcea şi Vrancea). Pe de altă parte, judeţul Galaţi (ca şi judeţul Brăila, de altfel) nu are nici măcar un proiect accesat pe domeniul „crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism”, în timp ce Constanţa a accesat nu mai puţin de 21 de proiecte, Vrancea – 3, Buzău – 3 şi Tulcea – 2.
Printre proiectele cele mai importante accesate la nivelul judeţului Galaţi sunt cele de infrastructură, judeţul atrăgând finanţări de circa 22 de milioane de euro, pentru reabilitarea a două drumuri judeţene (40 de km pe DJ 235 Galaţi-Cudalbi-Băleni şi pe DJ 251 care face legătura între Galaţi şi Tecuci ) şi unul în municipiul Galaţi – strada Basarabiei (1,15 km). Deşi nevoile judeţului în privinţa refacerii şi modernizării infrastructurii sunt mari (există un total de 800 de km de drumuri judeţene, iar prin POR abia s-au modernizat 40 de km!), s-a accesat întreaga sumă alocată pe judeţ, au spus reprezentanţii ADR.
Alte 21 de milioane de euro au fost contractate de municipiul Galaţi pentru 9 proiecte pe sub-domeniul “poli de dezvoltare urbană”, în cadrul cărora s-au realizat proiecte importante pentru municipiu, precum modernizarea Grădinii Publice sau a străzilor Oţelarilor, Stadionului, Frunzei, Gheorghe Asachi. În plus, alte 2 milioane de euro au fost accesaţi pentru 5 proiecte de reabilitare termică a blocurilor din municipiu.
Au mai fost acesate finanţări pentru proiecte în domenii precum: sănătate (2 proiecte, de modernizare şi dotare a Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Andrei şi Spitalul de Copii Sf. Ioan), social (5 proiecte de reabilitare-modernizare a unui cămin pentru vârstnici, un centru de recuperare, un centru demico-social, 2 centre multifuncţionale, pentru tineri şi recuperarea copiilor, plus modernizarea şi extinderea centrului socio-medical din Pechea), educaţie (10 proiecte în Galaţi, Tg. Bujor, Tecuci, Scânteieşti) şi cultură (3 proiecte de reabilitare-modernizare a instituţiilor culturale, respectiv Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii creştine, Casa de Cultură Tecuci şi Muzeul Mixt Tecuci).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu