18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anca Dragu, la ECOFIN: „Sarcinile administrative în accesarea fondurilor europene ar trebui să fie reduse”
Anca Dragu, la ECOFIN: „Sarcinile administrative în accesarea fondurilor europene ar trebui să fie reduse”

Sarcinile administrative în accesarea fondurilor europene ar trebui să fie reduse, având în vedere că acestea reprezintă pentru multe state membre un motor de creştere, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la Consiliul ECOFIN de la Bruxelles.
Conform unui comunicat de presă al MFP remis, miercuri, AGERPRES, în cadrul Consiliului au fost luate în discuţie măsurile de creştere a transparenţei şi de consolidare a luptei împotriva fraudei fiscale, în contextul dosarelor Panama.
„Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au discutat, la Bruxelles, în cadrul Consiliului ECOFIN, despre măsurile suplimentare de consolidare a transparenţei şi a luptei împotriva fraudei şi evaziunii fiscale incluse în comunicarea Comisiei Europene din 5 iulie”, informează ministerul.
Principalele acţiuni cuprinse vizează punerea la dispoziţia autorităţilor fiscale a informaţiilor referitoare la beneficiarul efectiv aflat în spatele fiecărei societăţi şi trust, extinderea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor, creşterea transparenţei transfrontaliere privind beneficiarii efectivi, o mai bună supraveghere a activităţilor consultanţilor fiscali, promovarea bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial şi îmbunătăţirea protecţiei informatorilor.
"Consider că este important şi că trebuie intensificat schimbul de informaţii atât la nivelul UE, pentru o mai mare eficienţă în abordarea problemelor legate de conformarea fiscală, cât şi la nivel interinstituţional, în special cu unităţile de informaţii financiare ce deţin date cheie privind tranzacţiile entităţilor străine, precum agenţiile de prevenire şi combatere a spălării banilor", a declarat Dragu.
Tot în cadrul ECOFIN s-a discutat şi despre al treilea pilon al Planului de Investiţii pentru Europa.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul a subliniat importanţa parteneriatul public privat şi dorinţa de a face paşi înainte în promovarea acestui instrument ce creează oportunităţi de dezvoltare atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat.
"Un alt aspect ce merită întreaga noastră atenţie ar trebui să fie reducerea sarcinilor administrative în accesarea fondurilor europene, având în vedere că acestea reprezintă pentru multe state membre un motor de creştere", a subliniat Dragu.
Miniştrii Finanţelor din UE au agreat deciziile Consiliului cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor de corectare a deficitului excesiv de către Spania şi Portugalia.
Potrivit MFP, pe agenda evenimentului s-au mai regăsit teme legate de propunerea de Directivă pentru prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, Programul Preşedinţiei Slovace, rapoartele de convergenţă ale Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene.


Articole înrudite