În noul POSDRU dispare hârtia dintre evaluatori şi beneficiar

 
Joi, 26 Martie 2015 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectele pe Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020 vor putea fi depuse începând din luna mai, pe un sistem electronic şi mult simplificat faţă de POSDRU, a declarat marţi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe dedicată finanţării activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare.

\"În mai se vor putea depune proiecte în mod oficial. Noi lansăm Programul în aprilie, dar depunerea de proiecte începe în luna mai, într-un sistem total diferit. Dispare hârtia dintre noi şi beneficiar, cu semnătură electronică, pentru a scăpa de alte discuţii neplăcute, iar cererea de finanţare va fi una extrem de simplă cu foarte puţine elemente solicitate. Bugetul va fi generat în mod automat de sistem. Toate bazele de date posibile sunt conectate la acest nou sistem, astfel încât să evităm orice fel de posibilă penetrare a sistemului. Vom şti în modul cel mai clar tot ceea ce înseamnă finanţare pe acest nou Program Capital Uman\", a precizat Teodorovici.

Potrivit sursei citate, suma directă alocată acestui program se ridică la un miliard de euro, dar pot fi atrase şi finanţări indirecte pe proiectele dezvoltate.

Ministrul Fondurilor Europene a amintit şi de facilitatea suplimentară prevăzută în exerciţiul financiar 2014 - 2020 potrivit căreia dacă până la finalul anului 2018 se cheltuie banii într-o anumită zonă, există o rezervă de performanţă care poate fi alocată, mai departe, în aceeaşi zonă spre finanţare.

Teodorovici a vorbit şi despre Programul Operaţional Competitivitate, care va fi lansat în perioada imediat următoare. \"În cel mult două săptămâni lansăm acest program Operaţional (Competitivitate 2014 - 2020) spre depunere de proiecte în mod oficial şi ghidurile spre consultare publică. Doar că aici trebuie să mai vorbim pentru că nici eu nu sunt mulţumit de forma lui de astăzi\", a mai spus ministrul de resort.

Acesta este de părere că bani sunt suficienţi, dar întâmpinăm încă probleme cu finalizarea unor proiecte importante, cum ar fi Laserul de la Măgurele. \"Este un proiect de referinţă pentru România, sau poate fi pentru că nu este finalizat. Aici trebuie să lucrăm foarte mult, la capacitatea de a gestiona aceste proiecte, din orice ban public, nu doar fonduri europene. Nu reuşim să ducem la bun sfârşit un astfel de proiect extrem de important nu doar pentru noi ca ţară, ci un proiect important pentru întreaga Europă. Laserul de la Măgurele are un risc de nefinalizare în termen şi, nu este vorba doar de suma pusă în joc în acel proiect, dar vă daţi seama ce ar însemna ca imagine pentru noi ca ţară în cazul în care acest proiect nu se va finaliza în termenul propus\", a precizat Teodorovici.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu