28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
TRAINIG SEMINARS în cadrul proiectului Black Sea Basin -LOC-FOOD ”Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și a produselor tradiționale” BSB 1101.
TRAINIG SEMINARS în cadrul proiectului Black Sea Basin -LOC-FOOD ”Dezvoltare locală și cooperare transfrontalieră în domeniul produselor agricole și a produselor tradiționale” BSB 1101.

Am ajuns la finalul proiectului. Conferința Internațională organizată pe 9.12.2022 la Thessaloniki, a subliniat importanța promovării produselor tradiționale din zona Mării Negre, necesitatea promovării produselor la nivel European si eficiența colaborării în cadrul Black Sea Network.

După a doua Information Day organizată cu participarea reprezentanților de la Consiliul Județean Galați, Primăria Galați, DSP Galați și Tulcea, ANSVSA Brăila, MADR ș.a., s-au desfășurat în perioada  23 – 26 noiembrie 2022 două Training Seminars pentru producători și fermieri.

Primul a avut loc la Primăria Cudalbi și a fost organizat cu sprijinul domnului director al Liceului Tehnologic nr.1 din Cudalbi, Lilian Ceoromilă. Evenimentul s-a desfășurat într-un decor cu elemente populare (ștergare, costume populare și coșuri cu fructe) și cu participarea producătorilor din județul Galați, producători de preparate din carne, lapte și preparate din lapte, produse de morărit și panificație, fermreri, crescători de animale. A fost definit și prezentat sistemul alimentar local în România, prezentate legislația în cazul produselor tradiționale și tipuri de etichete Europene, dar și strategii de marketing. S-au purtat discuții, s-au împărtășit experiențe. Toate discuțiile au fost completate cu o vizită la Sevastre Culiță producător de brânzeturi (Cașcavalul lui Culiță) din Corod, unde, a fost prezentat modul în care sunt obținute sortimentele de brânzeturi proaspete și maturate.

Pe 25 noiembrie 2022 al doilea Training Seminar a fost găzduit de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul conducerii Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre CAPRIROM, domnul Claudiu Anghelescu și doamna Andreea Anghel. Au participat, fermieri, producători de brânzeturi, medici veterinari, iar, la un moment dat ni s-a alăturat un grup de studenți de la USAMV București, care erau în vizită la ICDCOC Palas. Strategiile de marketing pentru produsele tradiționale, etichetarea Europeană și sistemul alimentar local în România au fost de interes.

Doamna Andeera Anghel ne-a prezentat laboratorul dotat cu aparatură de ultimă generație pentru realizarea unor rase hibride de miei și iezi, care au ca scop obținerea unor carcase de carne superioară.

Domnul director al ICDCOC, Radu Răducu ne-a condus prin ferma în care sunt crescute oile și caprele din diferite rase, obținute în urma încucișărilor.

Experiențele au fost interesante pentru toți participanții și le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în îndeplinirea acestor obiective ale proiectului.

Proiect cofinanțat din Programul Operațional Comun Bazinului Mării Negre 2014-2020.

“Acest material a fost publicat cu asistența financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a autorului Universitatea Dunărea de Jos Galați și nu poate fi în niciun caz considerat a reflecta punctele de vedere ale Uniunii Europene.”


Articole înrudite