19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reacţia Kremlinului după ce şeful NATO a declarat că alianţa îşi scoate armele nucleare din depozite
Reacţia Kremlinului după ce şeful NATO a declarat că alianţa îşi scoate armele nucleare din depozite

Kremlinul a declarat luni, 17 iunie 2024, că remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la discuţiile despre desfăşurarea mai multor arme nucleare reprezintă o escaladare, informează Reuters.

NATO poartă discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în aşteptare, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul The Telegraph.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că declaraţiile lui Stoltenberg par să contrazică comunicatul summitul găzduit de Elveţia pentru Ucraina, în care se spunea că orice ameninţare sau utilizare a armelor nucleare în contextul invaziei este inadmisibilă.

„Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunilor”, a declarat Peskov despre comentariile lui Stoltenberg.

Rusia spune că Statele Unite şi aliaţii săi europeni împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin faptul că oferă Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deţinând aproximativ 88% din armele nucleare din lume, potrivit think-tank-ului Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Statele Unite au aproximativ 100 de arme nucleare B61 non-strategice desfăşurate în cinci ţări europene – Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists. Statele Unite au alte 100 de astfel de arme în interiorul graniţelor sale.

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, deşi experţii în controlul armamentului spun că este foarte dificil de spus câte sunt în realitate din cauza secretomaniei.


Articole înrudite