03 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se schimbă harta lumii! A fost descoperit încă un continent
Se schimbă harta lumii! A fost descoperit încă un continent

Un microcontinent a fost descoperit în strâmtoarea Davis, situată între insula Baffin din sud-estul Canadei şi sud-vestul Groenlandei.
Într-un nou studiu, cercetătorii din Marea Britanie şi Suedia au cartografiat acest microcontinent folosind date de gravitaţie şi date de reflexie seismică, pentru a crea o reconstrucţie tectonică a regiunii.
Deşi geologia regiunii a fost studiată extensiv anterior, au rămas câteva mistere neelucidate. Echipa de cercetători explică în lucrarea lor: „O perioadă prelungită de rifting şi extindere a fundului oceanic între Groenlanda şi America de Nord a format bazinele oceanice Labrador Sea şi Baffin Bay, conectate prin strâmtoarea Davis. Cu toate acestea, există dezacorduri privind mişcările plăcilor tectonice între Groenlanda şi Canada, precum şi evoluţia tectonică a strâmtorii Davis, modelele anterioare neputând explica originea crustei continentale anormal de groase din această zonă”.
În timpul reconstrucţiei trecutului geologic al regiunii, echipa a descoperit că crusta anormal de groasă este de fapt un microcontinent; un bloc tectonic care s-a desprins de un continent şi este înconjurat de crustă oceanică mai subţire.
„Reinterpretarea datelor de reflexie seismică din largul coastelor de vest ale Groenlandei, împreună cu un nou model de grosime a crustei, identifică un teren izolat de crustă continentală relativ groasă (19–24 km) care a fost separat de Groenlanda în timpul unei faze de extindere E-V de-a lungul marginii de vest a Groenlandei”, a scris echipa.
„Interpretăm acest bloc continental ca un microcontinent incomplet riftat, pe care îl numim proto-microcontinentul strâmtorii Davis”.
Cercetătorii cred că riftingul – unde plăcile tectonice se despart – a început acum aproximativ 118 milioane de ani, înainte ca ruperea continentală să aibă loc acum aproximativ 61,27 milioane de ani în Marea Labrador. Continentele au continuat să se depărteze, înainte ca Groenlanda să se ciocnească şi să se alăture plăcii nord-americane. În acest timp, noul microcontinent a fost creat, relatează playtech.ro.


Articole înrudite