29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Azotul ar fi putut ajunge pe pământ purtat de meteoriţi
Azotul ar fi putut ajunge pe pământ purtat de meteoriţi
Oamenii de ştiinţă susţin că un meteorit descoperit în Antarctica aduce dovezi în favoarea teoriei potrivit căreia viaţa pe Pământ ar fi început în spaţiu, relatează BBC. O analiză a structurii chimice a meteoritului a demonstrat că acesta ar fi bogat în amoniac gazos, care conţine azot, element prezent în proteinele şi ADN-ul care stau la baza vieţii. Cercetătorii sunt de părere că o ploaie de astfel de meteoriţi s-ar fi putut năpusti asupra Pământului aducând cu sine ingredientele necesare apariţiei vieţii. Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona şi Universitatea Santa Cruz din California este publicat în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences. Noul studiu a fost realizat pe baza analizei a patru grame de praf extras din meteoritul Grave Nunataks 95229 (al cărui nume a fost inspirat de locul descoperirii sale în Antarctica. S-a stabilit că praful conţinea amoniac şi hidrocarburi în cantităţi însemnate.
„Studiul arată că există asteroizi care în momentul în care se fragmentează şi devin meteoriţi pot arunca asupra Pământului un amestec benefic de elemente, inclusiv o cantitate însemnată de amoniac”, a declarat profesorul Sandra Pizzarello care a condus cercetarea. Meteoriţii ar fi putut aduce pe Pământ o cantitate suficient de mare de azot pentru ca formele primitive de viaţă să-şi facă apariţia, a susţinut ea.
Studiile anterioare s-au concentrat asupra meteoritului „Murchinson”, bogat în compuşi organici, care a căzut în Australia în 1969. Profesorul susţine că Murchinson „ar fi fost prea bun”, că ar conţine molecule de hidrocarbon pe care ne-am aştepta să le vedem mai degrabă la sfârşitul decât la începutul apariţiei vieţii pe Pământ. Ea este de părere că structura acestor elemente este prea complexă şi aleatorie ca să fi putut juca un rol în apariţia vieţii pe Pământ.
Teoria potrivit căreia viaţa pe Pământ a apărut ca urmare a ciocnirii cu o cometă sau un asteroid are la bază concepţia potrivit căreia Pământul aflat în formare nu ar fi dispus de toate moleculele simple necesare procesului care a dus la apariţia formelor primitive de viaţă. Se sugerează că Centura de Asteroizi, situată între Martie şi Jupiter, departe de căldura şi presiunea exercitată de planetele în formare, ar fi putut fi un loc mult mai potrivit pentru apariţia vieţii. Ciocnirile dintre asteorizii ce compun centura dau naştere meteoriţilor care traversează sistemul solar şi care pot transporta diverse materiale pe Pământ.
Caroline Smith, expert în meteoriţi la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, este de acord că principala contribuţie adusă de noul studiu este descoperirea azotului, dar recunoaşte că ar vrea să observe rezultate similare şi în studiile efectuate pe alţi meteoriţi.
„Una dintre problemele biologiei Pământului timpuriu este faptul că este nevoie de o cantitate însemnată de azot pentru ca toate aceste procese pre-biologice să aibă loc şi, bineînţeles, azotul se găseşte în amoniac. Există nenumărate dovezi potrivit cărora amoniacul nu ar fi fost prezent în abundenţă la începuturile Pământului, aşa că întrebarea este: de unde a venit?”, suţine Smith.
Elementele care au stat la baza apariţiei vieţii pe Pământ rămân învăluite în mister. Profesorul Pizzarello are o teorie potrivit căreia bucăţile de meteorit ar fi putut interacţiona cu anumite elemente existente pe Pământ, precum vulcanii sau bălţile, însă deocamdată nu există suficiente dovezi în acest sens.
„Elementele extraterestre prezente în meteoriţi au ce trebuie pentru a declanşa apariţia vieţii, dar nu putem şti cu adevărat cum, când, unde şi în ce fel au apărut au apărut acestea”, susţine Smith.

Articole înrudite