26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care sunt secretele ”vampirilor” pentru a reuşi să trăiască doar cu sânge
Care sunt secretele ”vampirilor” pentru a reuşi să trăiască doar cu sânge

"Vampirul comun", un liliac cu nume evocator, şi-a dezvoltat propriile instrumente pentru a compensa valoarea nutritivă a sângelui şi a nu fi afectat de numeroasele boli pe care acesta le transportă, informează un studiu recent relatat de AFP.
"Vampirii comuni au un regim alimentar 'extrem', în sensul că necesită numeroase adaptări ale organismului", a declarat pentru AFP Tom Gilbert, din cadrul universităţii din Copenhaga, coautor al studiului.
Cu nasul său turtit, incisivii săi mari şi gustul său pentru sânge, vampirul comun (Desmodus rotundus) şi-a creat o reputaţie destul de înspăimântătoare.
Cu atât mai mult cu cât hrănirea exclusivă cu hemoglobină este foarte rară în regnul animal. Sângele s-a dovedit a fi sărac în nutrimente, în glucide şi vitamine şi transportă numeroase boli.

Liliecii consumă fructe, nectar sau insecte

Există numai alte două specii de mamifere care reuşesc acest lucru, tot lilieci: "vampirii cu picioare păroase" şi "vampirii cu aripi albe".
Pentru a descoperi ce îi permite animalului să trăiască doar cu sânge, Marie Zepeda Mendoza, din cadrul universităţii din Copenhaga, şi colegii săi au realizat secvenţierea genomului animalului şi i-au studiat microbiota, respectiv ansamblul microorganismelor (bacterii, alge, fungi şi virusuri) pe care le poartă asupra sa.
Potrivit studiului publicat în Nature Ecology&Evolution, genomul vampirului conţine de două ori mai multe variante genetice decât alte specii de lilieci care consumă fructe, nectar sau insecte. Descoperirea pune în lumină numeroasele schimbări genetice legate de acest mod de alimentaţie, notează AFP.
"Evoluţia a avut loc progresiv, vampirii începând să mănânce insecte care consumau sânge, apoi hrănindu-se direct cu sânge", explică Tom Gilbert.
Cercetătorii au studiat materiile fecale ale vampirilor, descoperind prezenţa în organismul animalului a peste 280 de bacterii cunoscute pentru cauzarea unor boli la alte mamifere.
Din punctul de vedere al cercetătorului, această capacitate de a trăi doar din sânge, o resursă care se găseşte din abundenţă, reprezintă "o mare victorie evolutivă".


Articole înrudite