29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O ciocnire catastrofală între galaxia noastră, Calea Lactee, şi Andromeda este inevitabilă, dar peste patru miliarde de ani, potrivit previziunilor anunţate la începutul săptămânii de Agenţia Spaţială Americană, NASA. transmite AFP. „Modelul nostru corespunde statistic unei coliziuni frontale între galaxia Andromeda şi Calea Lactee”, a explicat Roeland van der Marel, astrofizician la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore, în cursul unei conferinţe de presă. Concluzia rezultă din măsurarea vitezei şi a direcţiei traiectoriei galaxiei Andromeda, operaţie complicată realizată cu ajutorul telescopului spaţial Hubble.
Andromeda, numită şi M31, se află în prezent la 2,5 milioane de ani-lumină (1 an-lumină este echivalent cu 9.460 de miliarde kilometri), dar se îndreaptă inevitabil spre Calea Lactee. Atracţia se datorează forţelor gravitaţionale exercitate de cele două galaxii, precum şi materiei negre invizibile care le înconjoară. „După aproximativ un secol de speculaţii în lumea ştiinţifică în legătură cu destinul Andromedei şi al Căii Lactee, avem în sfârşit o idee clară cu privire al desfăşurarea acestor evenimente cosmice în următoarele miliarde de ani”, a menţionat Sangmo Tony Sohn, de la STScI.
Cu toate că Andromeda se apropie de galaxia noastră de 2.000 de ori mai repede, vor trebui 4 miliarde de ani până la coliziunea cu Calea Lactee. În plus, simulările pe computer elaborate cu datele oferite de Hubble arată că vor fi necesare alte 2 miliarde de ani, după întâlnirea celor două galaxii, pentru fuziunea lor completă.
Rezultatul va fi o singură galaxie, de formă eliptică, mult mai obişnuită în universul înconjurător, au explicat astronomii. Calea Lactee, o galaxie plată, va fi complet transformată, prevăd ei. Soarele se va regăsi într-o nouă regiune a galaxiei, dar Pământul şi sistemul nostru solar nu sunt în pericol să fie distruse, subliniază oamenii de ştiinţă.
Chiar şi în cazul în care cele două galaxii vor fuziona, stelele pe care le conţin sunt foarte îndepărtate una de cealaltă şi ar putea să nu se ciocnească în timpul întâlnirii, potrivit astronomilor. Stelele se vor deplasa pentru a se regăsi pe orbite diferite, în raport cu noul centru al galaxiei. Simulările arată că sistemul nostru solar va fi, probabil, şi el împins mult mai departe de miezul galaxiei, în raport cu situaţia actuală.
Pentru a complica şi mai mult acest eveniment, mica galaxie a Triunghiului (M33), învecinată cu Andromeda, se va alătura ulterior fuziunii, intrând în coliziune cu surorile sale mai mari. Există, însă, o şansă redusă pentru ca M33 să se lovească mai întâi de Calea Lactee, susţin cercetătorii americani.


Articole înrudite