27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cyber Hygiene: Cum să te aperi de cele mai mari ameninţări de securitate cibernetică
Cyber Hygiene: Cum să te aperi de cele mai mari ameninţări de securitate cibernetică

În cadrul evenimentelor prilejuite de Luna Europeană a Securităţii Cibernetice, Microsoft, Poliţia Română şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), cu sprijinul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), au susţinut un eveniment dedicat creşterii nivelului de conştientizare referitor la ameninţările de securitate cibernetică ce ne privesc pe fiecare dintre noi, oferind totodată sfaturi de bune practici de igienă cibernetică de bază ce pot fi de folos oricărui utilizator de tehnologie. Conform statisticilor publicate de CERT-RO referitoare la alerte de securitate, din prelucrările automate, se observă că peste 80% dintre alerte se referă la sisteme vulnerabile, neactualizate sau configurate necorespunzător, ceea ce denotă o cultură de securitate precară, iar din prelucrările manuale se observă o pregnanţă a fraudei (scam, phishing) în rândul utilizatorilor obişnuiţi.

Câteva sfaturi de bune practici pentru utilizatorii de tehnologie, pentru a se feri de astfel de ameninţări:
1) Făceţi-vă update-urile, actualizările sistemului de operare, aplicaţiilor şi soluţiilor de securitate.
2) Nu daţi click pe orice şi fiţi atenţi la email-uri suspecte şi ataşamente, reclame în browser, aplicaţii gratuite care promit diverse beneficii - dacă o ofertă este mult prea bună pentru a fi reală, gândiţi-vă că probabil aşa este.
3) Nu instalaţi aplicaţii din surse necunoscute sau dubioase.
4) Folosiţi parole complexe, diferite, şi nu le scrieţi pe toate într-un singur loc.
5) Folosiţi Multi-Factor-Authentication.
6) Nu fiţi darnici cu informaţiile personale online - nu trimiteţi fotografii cu dvs., familia sau prietenii persoanelor necunoscute cu care aveţi conversaţii online. Nu trimiteţi fotografii pe care nu aţi vrea să le vedeţi în orice alt mediu public online sau offline.
7) Folosiţi firewall şi antivirus.
8) Aveţi grijă la ce Wi-Fi vă conectaţi şi la ce dispozitive conectaţi la computer (ex. USB stick).

În cazul în care credeţi că aţi fost vizat de o astfel de ameninţare, vă încurajăm să o raportaţi la poliţie şi să informaţi CERT-RO la numărul unic, disponibil permanent, 1911, sau prin trimiterea unui email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..


Articole înrudite