06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Evenimente pe mapamond ce nu ar trebui ratate în 2015
Evenimente pe mapamond ce nu ar trebui ratate în 2015

Anul 2015 nu duce lipsă de noutăţi şi evenimente care pot reprezenta tot atâtea motive pentru excursii cu destinaţii precise. Cotidianul Le Figaro face şase recomandări de călătorii, câte una pentru fiecare lună din prima jumătate a anului, destinaţiile fiind alese în funcţie de evenimente ce nu ar trebui ratate.

Vilnius
Lituania a trecut de la 1 ianuarie la moneda euro, aşa încât turiştii străini nu trebuie să îşi mai schimbe banii. Capitala Vilnius poartă cu discreţie moştenirea dureroasă a anilor de război şi de după război, având în acelaşi timp şi un irezistibil farmec baltic. În jurul pieţii primăriei, într-un perimetru înscris de UNESCO în Patrimoniul Mondial, se concentrează clădirile frumoase ale oraşului: biserica ortodoxă a Sfântului Duh (cu un minunat interior baroc) sau capela Porţii Zorilor de pe strada Ausros, manifestări ale credinţei religioase încă foarte vii. Palatul Ducilor de Lituania, simbol al naţionalismului local, distrus de ruşi în 1837, a fost reconstruit respectând cu grijă originalul în 2013. Alături de urbanismul medieval al oraşului istoric se desfăşoară oraşul nou din secolul al XIX-lea, cu bulevarde late de-a lungul cărora se află mari hoteluri şi magazine elegante. Pe străzile oraşului vechi se găsesc totuşi cele mai îmbietoare cârciumioare şi baruri, dând capitalei lituaniene un aer festiv şi încântător. Se poate lua o cină îndestulătoare cu 10 euro.

Rodeo în Texas
Călăreţii de rodeo sunt eroii sezonului marilor concursuri care încep în ianuarie şi se termină în martie. Cowboys până în vârful cizmelor străbat timp de trei luni Texasul pentru a concura în arene imense (unde biletele costă între 30 şi 250 de euro), evoluţiile lor fiind televizate minut cu minut. Mai întâi se desfăşoară cel de la Forth Worth (din 16 ianuarie până în 17 februarie) - cel mai vechi rodeo din ţară, primul având loc în 1896 -, urmat de concursul de la San Antonio (din 12 februarie până în 1 martie), simultan cu un festival de muzică country, Austin şi Houston (martie), ultimele fiind cele mai frecventate (două milioane de fani). Programul este fix: urcarea şi menţinerea opt secunde pe un cal sălbatic cu ajutorul unei singure mâini, o variantă pe tauri şi prinderea unui viţel cu lasoul şi legarea picioarelor. Între probe au loc reprezentaţii ale unor fermieri: mulsul vacilor, adunarea turmelor cu ajutorul câinilor sau al cailor, demonstraţii cu tractoare gigantice. Spectatorii au ocazia să asiste la concerte, să vadă expoziţii, pieţe de produse artizanale, parade, focuri de artificii şi multe altele.

Drumul lui Napoleon
Pe 1 martie 1815, după zece luni de exil pe insula Elba, Napoleon I debarca în Golful Juan, începând ceea ce istoria a reţinut ca Zborul Vulturului. Devenit în 1932 primul drum turistic creat în Franţa, traseul imperial îşi va sărbători bicentenarul din 1 martie 2015. Cu o lungime de 314 kilometri, între Golful Juan şi Grenoble, Drumul lui Napoleon (fostul drum naţional 85) traversează două regiuni, patru departamente şi 40 de localităţi. Un comitet local îşi propune să pună în valoare pe parcursul întregului an moştenirea naturală a peisajelor dintre mare şi munte, prea puţin schimbată de la trecerea împăratului. Printre numeroasele iniţiative ale comunităţilor din zonă se numără crearea unei poteci pentru excursionişti între Grasse şi Sisteron şi a unui itinerariu de turism ecvestru (între Grasse şi Grenoble). Programul bogat în manifestări de toate genurile cuprinde şi o spectaculoasă reconstituire istorică cu costume în Golful Juan (din 28 februarie în 1 martie), precum şi un raliu al maşinilor de epocă (La Mure), festivalul filmului napoleonian (Vallauris), concerte de muzică din vremea Primului Imperiu (Vizille) sau o paradă a cavaleriei (Grenoble). La acestea se vor adăuga lansarea unui ghid toponimic naţional şi circa 20 de expoziţii. Evenimentele se vor desfăşura în oraşe, sate şi peisaje care păstrează amintirea celei mai fabuloase epopei din secolul al XIX-lea.

De-a lungul Loarei
La şantierul naval din Saint-Nazaire este aproape gata un vapor cu 44 de cabine, care va naviga pe Loara, cu viteză mică, de 15 kilometri. El este construit astfel încât să poată pătrunde şi naviga pe fluviul pe care nu a intrat până acum niciun vas de croazieră. La primăvară va fi pus în exploatare şi, în pofida concepţiei sale revoluţionare, va avea acces doar în aval, efectuând călătorii de la Nantes până la Angers, cu escale la Ancenis şi Bouchemaine. Organizatorii odiseii fluviale propun şi excursii cu autocarul la castelele de pe Valea Loarei. Prima plecare este programată pe 4 aprilie, un bilet cu pensiune completă costând 1.039 de euro.

Cursa nautică La Solitaire cu punctul de plecare la Bordeaux
Ca şi în 2013, spectacolul ambarcaţiunilor cu pânze intitulat La Solitaire va avea loc pe Garonne, navigatorii pornind de la Bordeaux. Cursa va dura nouă zile şi se va desfăşura simultan cu Sărbătoarea Fluviului, care va cuprinde degustări de vinuri, concerte şi focuri de artificii. Startul se va da pe 31 mai, iar participanţii vor parcurge din nou estuarul Gironde. Sosirea este programată pe 24 iunie, la Dieppe (Normandia de Sus), după 2.185 de mile parcurse în cinci etape. Cursa a înregistrat acum doi ani un adevărat succes în rândul publicului, circa 400.000 de persoane fiind prezente pe chei şi de-a lungul estuarului, potrivit organizatorilor. La a 45-a ediţie s-au înscris 38 de concurenţi, printre care deţinătorul titlului, Jeremie Beyou.

Dans la Dublin
În capitala Irlandei a luat naştere grupul U2, formaţie rock emblematică, aşa încât nu e de mirare că în ultimii ani s-a organizat Sărbătoarea Muzicii, iniţiativă franceză preluată după 30 de ani de circa o sută de ţări. Manifestarea începe la Dublin pe 21 iunie, oraşul urmând să vibreze în ritmul muzicii. Cele mai multe concerte vor avea loc în cluburile de pe Temple Bar, strada cu cele mai multe localuri din capitala irlandeză. Pe Grafton Street, cea mai comercială stradă, în întregime pietonală, restaurantul Captain America\'s, frecventat îndeosebi de fani ai unor grupuri irlandeze precum Cranberries sau Corrs, le dă ocazia clienţilor să vadă diferite amintiri agăţate pe pereţi - baterii, chitare, coperţi de discuri, fotografii, autografe. Turiştii care vor să se pătrundă mai mult de atmosfera Irlandei şi a Sărbătorii Muzicii pot sta la The Clarence Hotel, proprietate a doi membri ai grupului U2, Bono şi The Edge. Casa păstrează un stil vechi irlandez, asociat cu un design aerisit, iar cazarea costă în jur de 100 de euro pe noapte.


Articole înrudite