28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
NASA vrea să aterizeze pe un asteroid care ar putea lovi Pământul
NASA vrea să aterizeze pe un asteroid care ar putea lovi Pământul
Un asteroid de mărimea unui munte ar putea să se ciocnească cu Pământul în viitor, iar NASA vrea să îl viziteze. 1999 RQ36 a ajuns vedetă săptămâna trecută după ce a fost dezvăluit faptul că există şanse să ne lovească în 2182. Câţiva oameni de ştiinţă îl investighează, însă, din 2007 şi plănuiesc o misiune simplă pentru a colecta diferite mostre.
OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), este una dintre cele două misiuni care se bat pentru fondurile din noul program NASA, New Frontiers. Concurentul este o misiune către Venus, care vrea să pună un rover pe suprafaţa planetei. Misiunea câştigătoare va fi anunţată în vara lui 2011. Dacă OSIRIS-Rex primeşte undă verde de NASA, o sondă spaţială va fi lansată în 2016 cu scopul de a cartografia şi de a aduce mostre de pe asteroid. Cercetătorii vor să ajungă „pe” asteroid pentru că este alcătuit dintr-un material care nu s-a schimbat de la formarea sistemului nostru solar şi pentru că este pe o orbită care facilitează o aterizare bună. „Faptul că putem ajunge foarte uşor la aceste asteroid coincide cu şansele mari de a fi loviţi de el în viitor”, a declarat Michael Drake, director la Lunar and Planetary Laboratory de la University of Arizona, care va conduce echipa OSIRIS-Rex. „Când pregăteam această misiune nu intuisem pericolul pe care îl prezintă”, a mai adăugat Drake.
Asteroidul orbitează la o distanţă cuprinsă între 133 şi 203 milioane de kilometri de Soare. RQ36 va trece la o distanţă de 450,000 de kilometri de orbita Pământului. Prin urmare, NASA a clasificat asteroidul ca fiind periculos. Predicţiile mai bune cu privire la orbita, făcute săptămâna trecută publice, arată că există 1/1000 şanse ca roca având un diametru de 580 de metri să ne lovească în 2182.


Articole înrudite