07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oscar 2018: "The Shape of Water", desemnat cel mai bun film
Oscar 2018: "The Shape of Water", desemnat cel mai bun film

"The Shape of Water", de Guillermo del Toro, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj, la cea de-a 90-a ediţie a galei Academiei de film americane, care a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Filmul "Forma apei/ The Shape of Water", scris şi regizat de Guillermo del Toro şi având în distribuţie actori celebri precum Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, era lider în topul nominalizărilor la Oscar, cu 13 selecţii.
"The Shape of Water" este marele câştigător al galei Oscar 2018, cu patru trofee, celelalte trei premii Oscar fiind acordate pentru cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat) şi cea mai bună regie artistică (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau şi Jeffrey A. Melvin).

Adaptare a romanului a cărui ediţie în limba română va apărea la sfârşitul lunii martie

La premiul Oscar pentru cel mai bun film au mai fost nominalizate "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonagh, "The Post", de Steven Spielberg, "Get Out", de Jordan Peele, "Darkest Hour", de Joe Wright, "Lady Bird", de Greta Gerwig, "Call Me By Your Name", de Luca Guadagnino, "Phantom Thread", de Paul Thomas Anderson, şi "Dunkirk", de Christopher Nolan.
Lungmetrajul "The Shape of Water" este o adaptare a romanului scris de Guillermo del Toro împreună cu Daniel Kraus, a cărui ediţie în limba română va apărea la sfârşitul lunii martie - şi în format digital - în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea Veronicăi D. Niculescu.
"The Shape of Water" a fost distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2017. De asemenea, pentru "The Shape of Water", Guillermo del Toro a primit Globul de Aur, precum şi premiul BAFTA pentru cel mai bun regizor. Filmul a mai obţinut un premiu BAFTA şi pentru muzica originală semnată de Alexandre Desplat.
Este anul 1962 şi Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieţii de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospaţiale Occam din Baltimore. Dacă n-ar fi Zelda, o colegă de serviciu care se poartă protector cu ea, şi Giles, vecinul ei iubitor, Elisa nu ştie cum ar suporta existenţa cotidiană. Apoi, într-o noapte fatidică, Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon şi studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimântătoare, dar în acelaşi timp magnifică, capabilă să înţeleagă limbajul şi emoţiile, iar Elisa nu se poate ţine deoparte. Recurgând la limbajul semnelor, cei doi învaţă să comunice. În scurt timp, afecţiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura raţiune de a trăi a Elisei.
Filmul fantasy "The Shape of Water" a fost şi înconjurat de controverse, fiind subiectul unui proces. Regizorul Guillermo del Toro şi producătorul Daniel Kraus au fost daţi în judecată pentru plagiat, fiind acuzaţi că subiectul filmului "The Shape of Water" este copiat dintr-o piesă de teatru publicată în 1969 de dramaturgul premiat cu Pulitzer Paul Zindel. Reprezentanţii Fox Searchlight neagă acuzaţiile şi spun că "nu au o bază reală".
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film a revenit peliculei "Moonlight", de Barry Jenkins, potrivit Mediafax.

Cel mai mic număr de femei premiate din ultimii şase ani

Ediţia de anul acesta a galei Oscar, care a avut loc la Los Angeles, duminică noapte, a înregistrat cel mai mic număr de femei premiate din ultimii şase ani, şase, faţă de 33 de bărbaţi distinşi cu prestigiosul trofeu, potrivit thewrap.com.
Aflată pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles, actriţa Frances McDormand, premiată pentru rolul principal din filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonagh, a cerut tuturor femeilor nominalizate la cea de-a 90-a ediţie Oscar să se ridice în picioare pentru a fi aplaudate.
"Avem poveşti de spus şi proiecte care au nevoie de finanţare", a subliniat artista în vârstă de 60 de ani, care se află la al doilea Oscar din carieră.
Numai şase femei au plecat acasă, duminică noapte, cu premiul Oscar, inclusiv cele două actriţe recompensate în categoriile dedicate de interpretare, faţă de 33 de bărbaţi care au primit acest trofeu.
Acesta este cel mai mic număr de premiante, de la gala din 2012, când doar patru femei au primit Oscarul.
Cifrele amintesc astfel, în anul mişcărilor #MeToo şi Time's Up, de diferenţele mari de gen înregistrate în cetatea filmului.
În ultimii cinci ani, galele Oscar au avut între nouă şi 11 femei premiate (2014).
În timpul galei de duminică, Lucy Sibbick a fost prima femeie premiată cu Oscar, pe care l-a împărţit cu doi bărbaţi, Kazuhiro Tsuji şi David Malinowski, pentru machiajul şi coafurile din filmul "Darkest Hour", de Joe Wright, cu Gary Oldman în rolul principal.
McDormand a încheiat scurta listă de premiante, iar în discursul ei plin de pasiune a folosit termenul "incluziune".
În total, anul acesta, 50 de femei fuseseră nominalizate, atât în categorii tehnice, cât şi artistice, în timp ce numărul bărbaţilor care au primit nominalizări a trecut de 150.

Premiul pentru cel mai bun film a fost înmânat de acelaşi cuplu de veterani actori

Lungmetrajul "The Shape of Water", regizat de mexicanul Guillermo del Toro, a fost marele câştigător la cea de-a 90-a ediţie a galei Oscar, primind patru premii din 13 nominalizări. Astfel, pe lângă trofeul Oscar pentru cel mai bun film, producţia a primit premiile pentru cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat) şi cea mai bună regie artistică (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau şi Jeffrey A. Melvin).
Un alt mare câştigător, "3 Billboards outside Ebbing, Missouri", care obţinuse şapte nominalizări, a primit premiile pentru cel mai bun rol principal feminin (Frances McDormand) şi cel mai bun rol secundar masculin (Sam Rockwell).
O seară frumoasă a fost şi pentru producţia Pixar "Coco", care a primit premiile Oscar pentru cel mai bun lungmetraj animat, dar şi cel pentru cel mai bun cântec.
De asemenea, Gary Oldman a fost premiat cu Oscar pentru rolul principal din filmul despre Winston Churchill "Darkest Hour", iar premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actriţei Allison Janney, pentru interpretarea mamei abuzive a patinatoarei Tonya Harding, în "I, Tonya".
În discursul său de introducere, gazda ceremoniei de duminică, umoristul Jimmy Kimmel, a vorbit, printre altele, despre "cel mai respectat bărbat de la Hollywood" - arătând spre statueta Oscar uriaşă aflată pe scenă: "îşi ţine mâinile la vedere, nu vorbeşte urât şi, cel mai important, nu are penis". "Avem nevoie de mai mulţi bărbaţi ca acesta la Hollywood", a mai spus Kimmel, referindu-se la subiectul hărţuirilor sexuale.
Nu în ultimul rând, Kimmel a glumit şi pe seama gafei monumentale de la ediţia din 2017. În mod eronat, lungmetrajul "La La Land", de Damien Chazelle, a fost anunţat drept câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film, în locul peliculei "Moonlight", de Barry Jenkins. Două minute mai târziu, eroarea a fost corectată, dar haosul fusese deja provocat.
"Vreau să menţionez, anul acesta, când vă auziţi numele, nu vă ridicaţi imediat. Lăsaţi-ne un minut, nu vrem altceva", a spus Kimmel, după care a promis că va prezenta povestea reală a ceea ce s-a întâmplat.
"Anul trecut, cu o săptămână înainte de show, producătorii m-au întrebat dacă vreau să spun o glumă legată de firma de audit (PricewaterhouseCoopers, n.r.) şi le-am spus că nu, nu vreau astfel de glume. Dar firma de audit a făcut propria glumă, a fost hilar", a spus gazda ceremoniei.
Premiul pentru cel mai bun film a fost înmânat de acelaşi cuplu de veterani actori care au fost implicaţi în gafa de anul trecut, Warren Beatty şi Faye Dunaway.


Articole înrudite