16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştele-clovn este stresat de albirea anemonelor şi se reproduce mai puţin
Peştele-clovn este stresat de albirea anemonelor şi se reproduce mai puţin

Peştele-clovn, devenit celebru graţie filmului "Finding Nemo", devine stresat şi are mai puţini urmaşi atunci când anemonele de mare care îl protejează sunt afectate de fenomenul de albire provocat de încălzirea mărilor şi oceanelor, potrivit unui studiu care trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care modificările climatice îl au asupra reproducerii mai multor specii care trăiesc în recifele de corali, informează AFP şi DPA.
Deşi fenomenul de albire, cauzat de creşterea temperaturii apei marine şi de alţi factori, este deja cunoscut în cazul coralilor, anemonele de mare — un animal prădător cu tentacule, asemănător meduzelor — pot fi la rândul lor afectate de albire în timpul valurilor de căldură de pe Terra, potrivit DPA.
"Acest studiu desfăşurat pe durata a 14 luni arată o corelaţie puternică între albirea anemonelor de mare, reacţia la stres a peştelui-clovn şi hormonii reproductivi care au determinat o scădere a fecundităţii cu 73%", au declarat autorii cercetării, ce a fost publicată în revista Nature Communications, relatează AFP.
Peştele-clovn, protagonistul celebrului film animat "Finding Nemo", trăieşte în simbioză cu anemonele de mare, ascunzându-se printre tentaculele acestora pentru a se proteja de prădătorii lui naturali. Exemplarele din această specie de peşte depun icre cel puţin o dată pe lună la baza anemonelor marine.
Din octombrie 2015 şi până în decembrie 2016, cercetătorii au studiat mai multe cupluri de peşti-clovn care trăiesc în recifele coraliene din jurul insulei Moorea din Polinezia franceză.
În această perioadă, sub efectul fenomenului El Nino, această regiune din Oceanul Pacific a cunoscut timp de mai multe luni o creştere a temperaturii mării, ce a cauzat o albire temporară a unei părţi din totalul anemonelor, fenomen similar aceluia — mult mai cunoscut — care afectează coralii.
Comparând 13 cupluri de peşti-clovn care trăiesc în jurul unei anemone afectate de albire mai multe luni şi alte cupluri care trăiesc în jurul unei anemone ce nu a fost afectată, oamenii de ştiinţă au putut să evidenţieze impactul "în cascadă" generat de încălzirea mării.
"Recoltări sangvine prelevate de la cuplurile de peşti-clovin ne-au permis să constatăm o creştere puternică a concentraţiei de cortizol, hormonul stresului, şi o scădere importantă a concentraţiilor de hormoni sexuali", provocând astfel o diminuare a fecundităţii, au explicat într-un comunicat de presă experţii de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa, care au participat la realizarea acestui studiu.
"Aceste legături, deja descifrate în urma unor experimente de laborator, au fost confirmate pentru prima dată în condiţii naturale în rândul peştilor", precizează acelaşi comunicat.
Odată cu încălzirea globală, care contribuie la albirea coralilor şi a anemonelor din lumea întreagă, "Nemo" riscă să nu fie singura victimă.
"Estimăm că şi alte specii asociate anemonelor de mare şi coralilor ar putea să reacţioneze într-o manieră similară la episoadele de albire, fapt care s-ar traduce prin scăderi importante ale eficienţei reproductive", au adăugat autorii studiului.
"12% din speciile de peşti care trăiesc în proximitatea coastelor Polineziei franceze depind de anemone sau de corali pentru a se hrăni sau pentru a se proteja de prădători", precizează specialiştii de la CNRS.
"În cazul unei albiri prelungite, cum este cazul Marii Bariere de Corali din Australia în 2016 şi 2017, reînnoirea tuturor acestor populaţii ar putea fi afectată şi, odată cu ea, stabilitatea acestor sisteme", au adăugat cu îngrijorare autorii cercetării.


Articole înrudite