28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 10 mistere nerezolvate ale istoriei umanităţii
Top 10 mistere nerezolvate ale istoriei umanităţii
Mumii, civilizaţii dispărute, limbi nedescifrate, soldaţi romani care au înfiinţat oraşe în China, statui şi megaliţi a căror provenienţă nu a fost niciodată explicată. Iată câteva dintre misterele istoriei umanităţii incluse într-un top al evenimentelor istorice mai puţin studiate şi discutate, dar fără îndoială foarte interesante, alcătuit de livescience.com.
1. Dispariţia civilizaţiei de pe Valea Indusului
Cu o cultură care s-a întins din vestul Indiei până în Afganistan şi o populaţie de peste cinci milioane de oameni, antica civilizaţie de pe Valea Indusului, cea mai veche civilizaţie cunoscută, a apărut în epoca bronzului şi era, se pare, foarte interesată de igienă... Decăderea lor enigmatică poate fi comparată cu colapsul civilizaţiei mayaşe. Abia în 1922, o serie de excavări arheologice au scos la iveală faptul că antica civilizaţie îşi crease un sistem complicat de canalizare şi dispunea de băi de-a dreptul imaculate. De aici ideea că sănătatea şi igiena erau un punct important în sistemul de valori al populaţiei dispărute. În mod ciudat, nu există dovezi arheologice despre eventuale armate, sclavi, conflicte sociale sau alte "vicii" care au prevalat în societăţile antice.
2. Mumiile din Tărâm
La începutul secolului trecut, arheologii au găsit, în timpul unor excavaţii în Bazinul Tărâm din China, peste 100 de cadavre mumificate, care datează de acum 2.000 de ani. Unul dintre arheologi şi-a dat însă seama că este ceva foarte ciudat: unele dintre mumii aveau părul blond şi nasul mai lung, comparativ cu populaţiile indigene. Arheologul Victor Mair a făcut în 1993 teste ADN ale mumiilor şi a dovedit provenienţa europeană a corpurilor mumificate. Texte chinezeşti antice, datând chiar din mileniul I înainte de Christos, descriu grupuri de populaţii caucaziene care locuiau în Orientul Îndepărtat, dar nu există nicio referire despre cum sau de ce aceste populaţii europene au ajuns acolo.
3. Manuscrisul lui Voynich
Manuscrisul cifrat, vechi de 500 de ani, a fost descoperit într-o bibliotecă din Roma şi nu a fost descifrat până acum. Cartea are 240 de pagini cu ilustraţii şi texte într-o limbă necunoscută. Descifrarea a fost imposibilă chiar şi pentru cei mai buni criptografi din lume, unii ajungând chiar la ideea că este vorba despre o farsă elaborată. Cu toate acestea, există dovezi care arată că inscripţiile din manuscris par să urmeze regulile şi structura unei limbi.
4. Legiunea romană pierdută
După ce perşii au învins o mică armată romană condusă de generalul Crassus, legenda spune că o mică parte dintre soldaţii romani au rătăcit prin deşert şi au fost în cele din urmă capturaţi de soldaţii chinezi ai dinastiei Han. Istoricul chinez Ban Gu scria, în secolul I, era noastră, despre o bătălie cu o ciudată armată care luptă în formaţie "solzi de peşte", caracteristică armatelor Imperiului Roman. Un istoric de la universitatea din Oxford, Marea Britanie, care a comparat diverse texte antice, susţine că legiunea romană pierdută a fondat un oraş lângă deşertul Gobi, numit, Liqian, care în chineză ar însemna Roma.
5. Cine a fost Robin Hood?
Existenţa unui haiduc în pădurile Albionului pare să fie mult mai plauzibilă decât cea a unui rege cu o sabie magică, dar căutările istoricilor privind adevărata identitate a acum personajului de poveste / film au fost mult îngreunate de lipsa unor relatări consistente. Printre candidaţii la titlul de "adevăratul Robin Hood" se număra un fugar din Yorkshire, Robert Hod, care-şi spunea Hobbehod, şi un anume Robert Hood of Wakefield. Lista "suspecţilor" a fost însă complicată după ce numele Robin Hood a devenit sinonim cu răufăcător, iar identitatea sa a devenit şi mai greu de aflat după ce poveştile care îl includeau au început să conţină personaje ca "Prinţul John" şi "Richard Inima de Leu".
6. Megaliţii din Carnac
Pe coasta nord-vestică a Franţei, în regiunea numită Bretania, există peste 3.000 de megaliţi, aşezaţi în linie dreaptă şi înşiraţi pe o distanţă de peste 12 kilometri. Legenda locală vorbeşte despre o legiune romană care mărşăluia prin zonă, iar vrăjitorul Merlin i-a prefăcut pe toţi în pietre. O teorie modernă susţine că megaliţii erau parte a unui sistem antic de detectare a cutremurelor. Nimeni nu are însă detalii despre populaţia din neolitic care a construit complexul.
7. Căderea civilizaţiei minoice
Cauzele dispariţiei uneia dintre cele mai avansate dar şi interesante civilizaţii din epoca bronzului, Imperiul minoic, de acum mai bine de 3.500 de ani, de pe insula Creta, sunt încă un prilej de dezbateri aprinse printre istorici. Tăbliţe de lut cu inscripţii au arătat că, acum trei milenii şi jumătate, viaţa pe Creta a fost serios afectată de erupţia vulcanică de pe o insulă vecină, Thera. Cretanii au continuat să reziste pe insulă încă circa 50 de ani, iar teoriile care încearcă să explice dispariţia civilizaţiei minoice (de la Minotaur, personaj mitic, jumătate om jumătate taur, care locuia pe insulă) vorbesc despre o pătură de cenuşă vulcanică care a dus la foamete sau o societate slăbită care a fost uşor de cucerit de alte populaţii.
8. Cadavrele mumificate din mlaştinile nordice
Misterul cadavrelor din mlaştinile din nordul Europei este demn de un episod din serialele cu investigaţii criminalistice. Cercetătorii care au studiat aceste mumii din mlaştini, găsite în număr destul de mare, au găsit dovezi clare de tortură şi tehnici "de interogare" medievale. Există teorii conform cărora victimele erau de fapt sacrificate într-un ritual păgân.
9. Helike, oraşul pierdut, poate "adevărata Atlantida"
Istoricul grec din secolul al II-lea Pausanias vorbeşte despre un mare cutremur care a distrus oraşul Helike. Tsunami-ul care a urmat a şters orice urmă a oraşului odată înfloritor, care adăpostea un templu închinat lui Poseidon, zeu al mării. În afara vechilor texte greceşti, nu există nicio dovadă a existenţei acestui oraş, până când, în 1861, un arheolog a găsit o monedă de bronz care avea gravat capul zeului Poseidon. În 2001, arheologii au reuşit să găsească ruinele lui Helike sub malul şi pietrişul depus de mare. Vestigiile sunt acum în curs de dezgropare, iar unii consideră că aceasta ar putea fi adevărata Atlantida.
10. Rongorongo
Considerat "celălalt mister al Insulei Paştelui", Rongorongo este un tip de scriere hieroglifică indescifrabilă, folosită de locuitorii timpurii ai regiunii. În timp ce nicio altă populaţie apropiată nu a avut un limbaj scris, Rongorongo a apărut în mod misterios pe la 1700. Limba s-a pierdut însă odată cu speranţele de a putea descifra scrisul hieroglific după ce primii colonizatori europeni au interzis folosirea ei din cauza legăturilor cu rădăcinile păgâne ale indigenilor.


Articole înrudite