15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
NASA se pregăteşte de întâlnirea cu o rocă spaţială, care nu a mai vizitat planeta noastră de 200 de ani. Se numeşte 2005 YU55 şi nu este prima dată când aflăm de el. Asteroidul, cu un diametru de 400 de metri, dimensiunea unui portavion şi calificat la vremea respectivă drept potenţial periculos pentru Pământ, se va apropia la 8 noiembrie la 324.600 de kilometri de planeta noastră, o distanţă mai mică decât cea a Lunii, notează ziarul ABC.
Observatoarele din întreaga lume nu vor pierde din vedere niciun detaliu. Mai concret, cercetătorii de la NASA au anunţat că vor urmări traiectoria corpului ceresc cu telescoapele Goldstone din California şi Arecibo, din Puerto Rico. În faţa panicii pe care a provocat-o apropierea cometei Elenin, agenţia spaţială americană a vrut să dea explicaţii liniştitoare: asteroidul nu va exercita nicio influenţă asupra plăcilor tectonice sau a gravităţii Terrei. Nu se va observa niciun efect.
Traiectoria asteroidului 2005 YU55, descoperit în 2005 de astronomii de la Universitatea din Arizona, este bine cunoscută. Punctul său maxim de apropiere va ajunge la 324.600 de kilometri de Pământ (0,85 din distanţa Lunii). Deşi 2005 YU55 vizitează regulat planetele din vecinătatea Terrei, Venus şi Marte, din cauza traiectoriei sale, întâlnirea din 2011 va fi cea mai apropiată pe care această rocă spaţială a avut-o faţă de Pământ, în ultimii 200 de ani.
Traiectoria va fi urmărită de antenele de la Goldstone şi Arecibo care vor trimite unde radio spre roca spaţială. Undele radar care vor ajunge la asteroid vor fi recompilate şi analizate. De asemenea, NASA speră să obţină imagini foarte detaliate care să-i dezvăluie caracteristicile, forma, dimensiunile şi alte proprietăţi fizice ale asteroidului.
Observaţiile anterioare realizate de telescopul din Arecibo arată că 2005 YU55 are o formă sferică. Se învârte lent, cu o perioadă de rotaţie de aproximativ 18 ore. Suprafaţa sa este mai închisă decât carbonul la longitudinea undelor optice.
Ultima dată când o rocă spaţială de această dimensiune s-a apropiat atât de mult de Terra a fost în 1976, deşi apropierea nu a putut să fie observată în acel an, în timp ce următoarea apropiere a unui asteroid de această mărime va avea loc de abia în anul 2028. Cei pasionaţi de astronomie pot profita de prilej şi să urmărească fenomenul, dar au nevoie de un telescop cu o deschidere minimă de 15 centimetri.
Este un noroc că de data aceasta asteroidul va trece doar „razant” de planeta noastră, având în vedere că data viitoare ar putea cădea pe Pământ. Un corp ceresc cu o dimensiune de 400 de metri, care s-ar prăbuşi eventual deasupra unui oraş, l-ar putea distruge complet şi ar provoca pagube pe o rază de sute de kilometri.


Articole înrudite