22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Problema asigurării căldurii este pasată între grupul consilierilor locali PDL şi PC şi grupul consilierilor locali PSD şi PNL, ultimii nefiind de acord cu proiectul prin care serviciul de furnizare a căldurii şi a apei călde să fie încredinţat direct, pe o perioadă determinată, către Electrocentrale, lucru care, în opinia pedeliştilor şi conservatorilor, ar fi singura soluţie legală de a da drumul la căldură. Consilierii locali PDL şi-au menţinut, prin vocea lui Viorel Trif, propunerea făcută şi în cadrul şedinţei de joi, afirmând sus şi tare că Apaterm nu mai are de luni de zile nici licenţă de furnizare a acestui serviciu iar contractul de concesiune a reţelei de termoficare a expirat de anul trecut. „Încă din luna mai Primăria a fost înştiinţată de ANRS de neregulile constatate la Apaterm precum şi de faptul că societatea nu mai poate furniza nici căldură şi nici apă caldă, dar cei de la Primărie nu au făcut nimic să rezolve situaţia. Acum se doreşte ca să funcţioneze în ilegalitate, şi anume ca Apaterm să presteze un serviciu pe care legal nu îl mai poate face. Grupul consilierilor PDL a atras de mai multe ori atenţia că trebuie să se facă licitaţie şi că Apaterm este în ilegalitate, dar nu s-a luat nicio măsură de către cei din Primărie”, a declarat Viorel Trif. Acuzaţiile şi criticile aduse de Trif nu au rămas fără răspuns, consilieri PSD şi PNL luând cuvântul şi spunând că ceea ce declară consilierii pedelişti nu este în conforitate cu realitate, făcând un apel la prefectul Paul Florea să intervină pe lângă Electrocentrale să dea drumul la căldură, lucru pe care prefectul a spus că nu îl poate face, deoarece nu are atribuţii legale în acest sens.

Problema căldurii, rezolvată în instanţă

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco le-a spus consilierilor locali PDL că este păcat ca, din cauza poziţiei adoptate de ei, gălăţenii să tremure de frig în case. ”Pe data de 1 noiembrie instanţa se va pronunţa în legătură cu solicitarea Apaterm, care a cerut ca Electrocentrale să fie obligată să pornească furnizarea căldurii, deoarece între cele 2 părţi există un contract, Apaterm solicitând şi despăgubiri de la Electrocentrale. Pe rolul instanţelor se află şi procese care au ca obiect constatarea legalităţii Apaterm şi până când instanţele nu se vor pronunţa nu cred că este corect ca domnii consilieri PDL să spună că Apaterm funcţionează ilegal”, a mai spus viceprimarul Ciumacenco.

Prefectul, pe post de mediator

Înainte de începerea şedinţei de Consiliu Local, la Prefectură a avut loc şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă, convocată de prefectul Paul Florea, în care s-au analizat consecinţele faptului că nu s-a pornit sistemul de furnizare a agentului termic primar. Prefectul a emis un ordin prin care a cerut întrunirea în termen de 24 de ore a Comisiei locale de situaţii de urgenţă, care ar putea decreta, în urma unei analize, starea de alertă la nivelul municpiului Galaţi, lucru care ar putea face ca Electrocentrale să primească prin încredinţare directă, pentru o perioadă determinată de timp, concesionarea sistemului de termoficare. ”Este singura modalitate legală prin care putem asigura căldură gălăţenilor. Nu vă cer să atribuiţi acest serviciu către Eectrocentrale, ca să nu mai spuneţi că se politizează situaţia. Puteţi da acest serviciu oricărui operator care are licenţă şi este autorizat, iar din câte informaţii am eu, există o firmă româno-franceză care ar dori să presteze acest serviciu”, a declarat prefectul. Intenţia firmei cu capital fracezo român de a prelua acest serviciu prin încrediţare directă nu era însă cunoscută de viceprimarul Ciumacenco, care a spus că la Primărie nu s-a depus nicio adresă în acest sens. Una peste alta, şedinţa s-a terminat cu pasarea responsabilităţii de la o parte la alta, printre cei mai vehemenţi numărându-se şi consilierul PC Răzvan Avram, care a spus că nu este normal ca Apaterm să poată presta în afara legii un anumit serviciu, dar nici ca gălăţenii să moară de frig în locuinţe.
Una peste alta, au fost variaţiuni pe aceeaşi temă, totul cu evidente conotaţii politice şi electorale. În plus, mulţi dintre aleşii şi numiţii noştri nu stau la mâna Apaterm şi a Electrocentrale şi chiar nu au simţit frigul în această toamnă.


Articole înrudite