29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viaţa de pe Terra provine de pe Marte?
Viaţa de pe Terra provine de pe Marte?
Oamenii de ştiinţă lucrează la un instrument care va căuta prin mostrele de praf marţian, izolând orice material genetic de la posibilii microbi - vii sau morţi în ultimul milion de ani. Oamenii de ştiinţă vor putea folosi apoi tehnici standard din biochimie pentru a analiza secvenţele genetice, comparându-le cu ce există pe Terra. "Este puţin posibilă teoria, însă dacă mergem pe Marte şi găsim viaţă înrudită cu noi, atunci înseamnă că vine de pe Marte. Sau dacă a început aici, atunci a fost dusă cumva pe Marte", a declarat Chris Carr, cercetător la MIT care lucrează la instrument.
Teoria că viaţa de pe Pământ vine de pe Marte este bizară, însă nu suficient de nebună pentru a fi abandonată. Suprafaţa marţiană pare rece, uscată şi moartă în ziua de azi, însă există multe dovezi că planeta a fost mult mai caldă şi mai umedă acum miliarde de ani. Aici pe Terra, viaţa se află oriunde există şi apă. Aşa că şi vechiul Marte ar fi putut găzdui anumite forme de viaţă, poate chiar înainte de Terra. Dacă a fost aşa, atunci aceşti microbi marţieni ar fi colonizat Pământul, ajungând aici pe rocile marţiene aruncate în spaţiu la impactul asteroizilor. Microbii sunt foarte rezistenţi, aşa că este posibil că ei să fie supravieţuit călătoriei pe altă planetă.
Instrumentul denumit Search for Extra-Terrestrial Genomes sau SETG va lua o mostră de sol marţian şi o va analiza în căutarea posibilelor organisme, vii sau moarte. Posibilitatea de a găsi ceva creşte o dată cu adâncimea de unde este luată mostra, întrucât mediul subteran este mai protejat de radiaţiile ultraviolete care bombardeză Marte. SETG ar putea fi trimis pe Marte cu unul dintre roverele ce vor fi lansate în 2018: ExoMars de la Agenţia Spaţială Europeană sau Mars Astrobiology Explorer-Cacher (MAX-C) de la NASA. Instrumentul nu a fost încă ales pentru una din misiunile pe Marte.

Articole înrudite