13 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cernavodă, printre complexele nucleare cu potenţiale probleme de securitate
Cernavodă, printre complexele nucleare cu potenţiale probleme de securitate
Centrala nucleară Metsamor, Armenia

Datorită poziţiei sale şi vechimii de peste 30 de ani, centrala nucleară de la Metsamor este considerată de mulţi ca fiind cel mai periculos reactor nuclear din fosta Uniune Sovietică.
Centrala nucleară de la Metsamor a fost dată în folosinţă în 1980, însă opt ani mai târziu la 75 de km de centrală a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, eveniment care i-a determinat pe armeni să închidă centrala. Totuşi, în 1995 autorităţile de la Erevan au fost nevoite să o repornească după ce au pierdut accesul la o parte dintre sursele de energie electrică ca urmare a conflictului din Nagorno-Karabah dintre Turcia şi Azerbaidjan. În prezent, autorităţile armene intenţionează să scoată din folosinţă centrala începând cu 2017. Reactoarele nucleare de la Metsamor furnizează Armeniei 40% din consumul intern de energie electrică, iar autorităţile se gândesc să construiască o altă centrală în acelaşi loc.

Flota britanică de submarine nucleare

În ultimii zece ani, Marea Britanie a fost martora dezbaterilor aprinse privind importanţa menţinerii vastei sale flote de submarine nucleare, înarmate cu rachete intercontinentale.
Un număr de incidente şi de raporturi declasificate de autorităţi au atras atenţia asupra stării în care se află unele dintre reactoarele submarinelor britanice. Anul trecut presa britanică a publicat un raport puternic cenzurat emis de autorităţi, dar care dezvăluia probleme arhitecturale importante ale reactoarelor. Cotidianul britanic The Daily Telegraph, a publicat a dezvăluit anul trecut că submarinelor britanice li s-a permis să părăsească porturile, în condiţiile în care valvele de siguranţă, care ar fi împiedicat reactorul să se supraîncălzească în caz de pericol, nu funcţionau.
În urmă cu trei ani, un submarin nuclear britanic s-a ciocnit cu un submarin francez, ambele fiind înarmate cu armament nuclear.

Centrala nucleară de la Cernavodă

Centrala nucleară de la Cernavodă este singura centrală nucleară a României, fiind construită începând cu 1980 şi dată în folosinţă în 1996. În prezent, la Cernavodă funcţionează două reactoare, care acoperă o cincime din consumul intern de energie electrică a României. Totuşi, reactoarele au întâmpinat în mai multe rânduri probleme de-a lungul timpului. În urmă cu două luni unul dintre reactoare a fost oprit pentru verificări, iar acum un an, al doilea reactor a fost oprit pentru o scurtă perioadă de timp după ce au fost descoperite unele probleme de natură electrică.
România nu este la fel de activă din punctul de vedere seismic precum Japonia, dar în zonă au avut loc cutremure în ultima perioadă. Cel mai puternic din ultima perioadă a fost cel cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter din 1977 produs în zona Vrancea, care a provocat moartea a mai mult de 1.000 de persoane din România şi Bulgaria.

Centrala nucleară de la Leningrad, Rusia

Bătrânele centrale nucleare ale Federaţiei Ruse sunt o sursă de îngrijorare la nivel global. Multe dintre centralele nucleare ruseşti urmează să fie oprite, însă este foarte probabil ca acestea să continue să funcţioneze pentru o perioadă până când alte centrale noi vor fi construite.
Dintre centralele nucleare ruseşti, situaţia celei de la Leningrad este cea mai îngrijorătoare. Această centrală se află la doar 70 de kilometri de St. Petersburg, al doilea oraş din Rusia, cu o populaţie de peste 5 milioane de locuitori.
În timpul perioadei sale de viaţă, la centrala de la Leningrad au avut loc mai multe accidente, dintre care un accident sever în 1975 şi o emanaţie de gaz radioactiv în 1992.

Centrala Enirco Fermidin Michigan, SUA

Centrala nucleară Enrico Fermi are două reactoare, dintre care doar unul este funcţional în prezent. Această centrală este poziţionată între oraşele americane Detroit şi Toledo. În 1966 unitatea 1 a suferit un accident sever, combustibilul nuclear din interiorul reactorului topindu-se parţial, însă nu au fost emanate radiaţii. Cel de-al doilea reactor este de acelaşi tip ca acela de la Fukushima.
Zona în care este poziţionată aceasta nu este activă din punctul de vedere seismic, însă zona suferă frecvent ca urmare a tornadelor şi a inundaţiilor. În luna iunie a anului trecut, o tornadă a trecut exact pe deasupra unuia dintre cele două turnuri de răcire ale centralei.

Articole înrudite