28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Circa jumătate dintre români sunt deschişi la posibilitatea de a avea colegi de muncă ucraineni
Circa jumătate dintre români sunt deschişi la posibilitatea de a avea colegi de muncă ucraineni

Aproape jumătate dintre români (47%) sunt deschişi în a avea colegi de muncă refugiaţi ucraineni, arată rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.
Pe de altă parte, conform BestJobs, 36% dintre respondenţi au spus că nu şi-ar dori să aibă în echipă cetăţeni ucraineni, iar 17% nu au răspuns.
Totuşi, 45% din totalul celor chestionaţi afirmă că angajarea refugiaţilor ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea deficitului mare al forţei de muncă înregistrat, în prezent, în România, în timp ce doar 16% cred contrariul. Alţi 31% spun că ucrainenii pot rezolva doar parţial problema deficitului forţei de muncă.
În ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă, un sfert dintre români (25%) au menţionat că se simt ameninţaţi de faptul că ucrainenii ar putea să le ia locul de muncă, iar mai mult de 70% nu iau în calcul această posibilitate. În acelaşi timp, 36% dintre participanţii la sondajul BestJobs au declarat că angajarea unor candidaţi ucraineni nu ar funcţiona pentru compania la care lucrează, în timp ce 47% consideră că ar fi o opţiune bună. Dintre aceştia, 14% au spus că este în regulă atât timp cât nu sunt concediaţi actualii angajaţi, iar 31% au precizat că procesul de recrutare ar trebui să fie egal pentru toţi candidaţii şi să nu se facă discriminare.
Când vine vorba despre nevoile pe care ucrainenii le-ar avea dacă ar lucra în România, angajaţii români au menţionat, în proporţie de 47%, suportul în înţelegerea limbii, în timp ce 41% sunt de părere că ar fi util să urmeze cursuri de limba română şi/sau engleză. Alte beneficii necesare pentru angajaţii ucraineni ar putea fi suportul în înţelegerea sarcinilor de lucru (28%) şi o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona în paralel şi nevoile familiei (25%). Peste 22% sunt de părere că ar avea nevoie de consiliere psihologică.
De asemenea, dintre angajatorii care răspuns la sondaj, 40% au afirmat că principalul avantaj al unei echipe multiculturale, care are în componenţă ucraineni, este creşterea productivităţii, iar alţi 20% dintre ei văd un avantaj în diversitate, care poate conduce la inovare şi perspective diferite.
"În ciuda acestui lucru, o echipă care are în componenţă persoane ce provin dintr-o altă cultură şi dintr-un alt spaţiu geografic, în cazul acesta ucraineni, vine şi cu multe provocări. Spre exemplu, pentru 6 din 10 angajatori, bariera lingvistică este cea mai mare provocare atunci când coechipierii nu cunosc o limbă de circulaţie internaţională sau nu îşi cunosc reciproc limba. Stilurile diferite de colaborare, diferenţele privind modul de lucru şi integrarea într-o echipă multiculturală, care poate fi dificilă din cauza prejudecăţilor sau a stereotipurilor culturale negative completează lista provocărilor unei echipe care are în componenţă ucraineni", se arată în concluziile cercetării.
Totodată, şase din zece (60%) dintre reprezentanţii echipelor de Resurse Umane susţin că firma pentru care lucrează are, în prezent, poziţii deschise pentru refugiaţii ucraineni şi tot atâţia că angajaţii lor sunt deschişi la a colabora cu ucraineni în cadrul aceleiaşi echipe.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 11 - 27 aprilie, pe un eşantion de 934 de utilizatori de Internet din România. (sursa Agerpres)


Articole înrudite