09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România
Deşeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România

Deşeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România, un locuitor din zona urbană generând anual 346 kg de deşeu menajer, de trei ori mai mult faţă de un locuitor din mediul rural, a declarat Viorica Paraschiv, comisar Serviciul Gestiunea Deşeurilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).
"În prezent, în Uniunea Europeană sunt generate circa 1,3 miliarde tone de deşeuri anual, dintre care 180 milioane tone sunt deşeuri menajere care sunt eliminate final prin depozitare. În România, în prezent, un locuitor din zona urbană generează, în medie, 346 kg de deşeuri menajere pe an, în timp ce în mediul rural sunt generate circa 96 kg de deşeuri menajare pe an. Diferenţa apare datorită faptului că în mediul rural o mare parte dintre deşeuri sunt transformate de către ţărani in situ, în propria gospodărie sau le dau ca şi hrană la animale", a afirmat Paraschiv.
Conform datelor prezentate de către reprezentantul GNM, 56% din totalul deşeurilor generate în România provin din gospodării, urmate de deşeurile din industria construcţiilor — 20,6%.
"Din punct de vedere al compoziţiei deşeurilor municipale din România faţă de alte ţări, deşeurile din gospodării au ponderea de 56%, nămolurile de epurare 2%, deşeurile din industria construcţiilor 20,6%, iar cele din cenuşă în procentaj de 19,45%. Comparativ cu alte ţări, de exemplu în Austria doar 7% din totalul cantităţii de deşeuri sunt reprezentate de deşeurile din gospodării. Ponderea cea mai mare o au materialele excavate, respectiv 4%, şi alte deşeuri", a menţionat Viorica Paraschiv.
Obiectivul care trebuie atins la nivel naţional vizează reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor din ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje, respectiv: 60% din greutatea totală de hârtie-carton, 50% în cazul metalelor, 15% pentru lemn şi 22,5% greutate pentru plastic.
Potrivit ţintelor de colectare asumate de România, în ceea ce priveşte deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) ar trebui atinsă cantitatea de 4 kg/cap de locuitor/an (România are, în prezent, o rată de colectare de aproape 2 kg/cap locuitor/an), pentru baterii şi acumulatori — 45% până la 26 septembrie 2016, iar la materiale de construcţii — 70% până în anul 2020.
În cazul în care unităţile administrativ-teritoriale nu-şi îndeplinesc responsabilităţile, acestea pot plăti chiar şi plăti 100 lei/tona de deşeu, pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual şi cantitatea de deşeuri valorificată sau incinerată.


Articole înrudite