03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Italia, Germania, Spania - în topul ţărilor în care românii au preferat să meargă la muncă
Italia, Germania, Spania - în topul ţărilor în care românii au preferat să meargă la muncă

Italia, Germania, Spania şi Olanda se află în topul ţărilor preferate de românii care au ales să muncească în străinătate, relevă o cercetarea efectuată de Operations Research în iunie 2013.
"Ceea ce sociologii români anunţau încă din 2013 este confirmat de realitatea din prezent: după ridicarea restricţiilor, românii nu s-au înghesuit să plece peste hotare la muncă, aşa cum avertizau unele tabloide din străinătate", se menţionează într-un comunicat al Operations Research.
Astfel, potrivit cercetării din iunie 2013, 12% dintre români au fost plecaţi la muncă în străinătate pe o perioadă mai mare de trei luni, în timp ce 88% dintre respondenţi nu s-au aflat într-o astfel de situaţie.
Din rândul celor 12% care au muncit în străinătate, 30,84% au lucrat ultima dată în Italia, Germania — 13,97%, Spania — 9,37%, Olanda — 5,29%, Ungaria — 5,09%, Israel — 4,8%, Anglia — 3,14%, Franţa — 2,06%.
Întrebaţi dacă au de gând ca în următoarele şase luni să plece la muncă într-o ţară din UE, 12% au răspuns afirmativ, 86% — negativ, iar 2% au ales varianta "nu ştiu/nu răspund".
Cei dispuşi să muncească în altă ţară în următoarele şase luni optează pentru: Germania, ca primă menţiune pentru 33%, şi a doua pentru 16%, Italia — prima menţiune — 15%, a doua — 9%, Marea Britanie — prima menţiune — 12%, a doua — 7%, Spania — prima menţiune — 11%, a doua — 10%, Franţa — prima menţiune — 7%, a doua — 8%, Olanda — prima menţiune — 4%, a doua 2%.
În procent de peste 90%, respondenţii au declarat că ştiu persoane care muncesc în ţara în care ei intenţionează să lucreze în următoarele şase luni. Tot din rândul celor care şi-au exprimat intenţia de a lucra în străinătate, 56% au menţionat că au luat această decizie pentru faptul că în România "nu se poate trăi decent dintr-un salariu".
Totodată, 27% dintre români au declarat că ştiu pe cineva care intenţionează să plece să muncească într-o ţară din UE în următoarele trei luni. Dintre aceştia, 36,4% au spus că acea persoană intenţionează să muncească în Germania, 26,4% — în Italia, 12% — în Marea Britanie, 11,9% — în Spania, 8,7% — în Franţa.
Întrebaţi dacă ei consideră că este mai uşor să găseşti un loc de muncă convenabil în ţări din UE sau în ţări din afara UE, respondenţii au răspuns astfel: în ţări din UE — 56%, din afara UE — 13%, "nu ştiu/nu răspund" — 32%.
"Temerile exprimate de tabloidele britanice, ca urmare a deschiderii pieţei muncii de la 1 ianuarie 2014 pentru români şi bulgari, sunt contrazise de realitate, o realitate ce fusese evidenţiată în cercetări sociologice realizate cu luni înainte de acest eveniment", se mai arată în comunicatul citat.
Cercetarea citată a fost realizată de Operations Research în iunie 2013, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.250 de persoane, eroarea tolerată fiind de 2,8%, la un nivel de probabilitate de 95%.


Articole înrudite