02 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce publicaţia germană Der Spiegel a publicat săptămâna trecută un articol în care afirma că România, prin simplificarea legii cetăţeniei, bagă moldovenii în UE prin uşa din spate, este rândul presei britanice să preia ideea, cu un titlu similar, dar concretizat pentru cazul Marii Britanii. Mizând pe mai vechea fobie a presei tabloide britanice în privinţa unui val de imigranţi estici aducători de "rele", The Daily Telegraph şi Daily Express avertizează că mii de moldoveni ar putea cere beneficii sociale în Marea Britanie, împovărând şi mai mult o economie aflată în recesiune.
Articolul din Telegraph aminteşte de perioada dinaintea aderării României la UE, când presa tabloidă britanică scria cu regularitate despre perspectivele sumbre ce aşteptau Marea Britanie - pe plan social, dar şi pe plan infracţional - odată cu intrarea în UE a României şi Bulgariei. Cele două ţări au fost, de altfel, singurele pentru care Londra şi-a închis piaţa muncii, temându-se de un nou fenomen de tip "instalatorul polonez".
Statisticile au infirmat ulterior valul migrator de care se temeau tabloidele britanice din partea românilor, care au preferat să se îndrepte spre ţări "latine", Italia şi Spania. Pe plan infracţional însă, presa britanică relatează periodic despre "isprăvi" ale românilor, care, pe teritoriul Regatului Unit, par să se fi specializat în fraude informatice, dar şi în traficul cu fiinţe umane. Este celebru cazul "Þăndărei" - o vastă schemă de cerşetorie, trafic de copii şi fraudare a sistemului britanic al asigurărilor sociale. Autorităţile române au colaborat însă foarte bine cu cele de la Londra pentru anihilarea acestei reţele, fapt remarcat, cu alte ocazii, şi de presa britanică.
În acest context, articolul publicat duminică seara în ediţia online a cotidianului The Daily Telegraph atrage atenţia că "România a deschis o uşă din dos a drumului către UE, care îi va îndreptăţi pe sute de mii de emigranţi din Moldova, o fostă republică sovietică săracă, să muncească şi să ceară beneficii sociale în Marea Britanie".
Mai mult de 900.000 de moldoveni cu origini româneşti au cerut în România paşapoarte, un document care le va permite libera circulaţie în Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Până la 120.000 de solicitări de paşapoarte româneşti au fost deja rezolvate şi alte 800.000 sunt în procesare, ceea ce alimentează temerile unei migraţii în masă înspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa de Est, situată între România şi Ucraina, explică publicaţia britanică.
Traian Băsescu, preşedintele României, a promis tuturor moldovenilor care se consideră români, adică majoritatea în ţara cu o populaţie de 3,6 milioane, că vor putea să circule liber atât în România, cât şi în UE. El a cerut să fie primite pe lună 10.000 de cereri de acordare a cetăţeniei României dintr-o ţară unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie Daily Telegraph. Salariul mediu lunar în Republica Moldova, care nu este ţară UE şi unde şomajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline (cca. 155 de euro) şi peste un milion de moldoveni deja lucrează în străinătate, majoritatea ca imigranţi ilegali în economia neagră a Europei, adaugă cotidianul britanic.
"Moldovenii tocmai au câştigat la loterie", scriu şi jurnaliştii de la tabloidul Daily Express la rubrica "Comentariul nostru", referindu-se la paşapoartele UE pe care le-au primit din partea României. "Dacă numai jumătate dintre ei îşi exercită dreptul de a trăi, munci şi de a cere beneficii aici (în Marea Britanie - n.r.),  asta va pune o presiune masivă pe ţara şi-aşa greu încercată", scrie tabloiul de dreapta.
Jurnaliştii de la Daily Express oferă chiar o soluţie pentru oprirea potenţialului val de imigranţi moldoveni: anihilarea "culturii beneficiilor sociale". "Este o chestiune care ţine de guvernul nostru, care poate că nu are posibilitatea de a le lua cetăţenilor UE dreptul la liberă circulaţie, dar poate face în schimb un lucru ce va întrerupe afluxul de imigranţi din Europa de Est - să pună capăt culturii iraţionale a beneficiilor sociale, care a făcut ca Marea Britanie să devină un asemenea magnet", se precizează în scurtul comentariu.
Şi ziarul The Telegraph îndeamnă guvernanţii la acţiune. Publicaţia îl citează pe Sir Andrew Green, preşedinte al organizaţiei neguvernamentale MigrationWatch, un grup de presiune antiimigraţie, care a spus: "Este uimitor că aproape un milion de moldoveni au aplicat pentru cetăţenia română. Este esenţial ca Marea Britanie să reacţioneze, împreună cu partenerii ei din UE, altfel ne vom confrunta cu un nou val de forţă de muncă ieftină care ar fi cel mai neplăcut lucru în vremuri de recesiune". Problema se răspândeşte, după ce UE s-a extins la ţările din regiunea est-europeană şi balcanică, în 2004 şi 2007, adaugă cotidianul.
The Daily Telegraph mai aminteşte că Ungaria şi-a schimbat recent legile pentru a le permite etnicilor maghiari din întreaga Europă de Est să ceară cetăţenie, iar Bulgaria a emis peste 60.000 de paşapoarte macedonenilor.
"Extinderea continuă prin uşa din dos, pentru că deja am primit un număr uriaş de noi cetăţeni ca urmare a politicilor în materie de cetăţenie ale unor state membre", a declarat un diplomat UE cu rang înalt.  "Statisticile generale sunt uimitoare, curând vor vor egala populaţia unei ţări mici", a mai spus diplomatul.

Articole înrudite