RAR clarifică: Anvelopele de iarnă sunt obligatorii sau NU de la 1 noiembrie? Recomandat

Vineri, 21 Octombrie 2022 16:25
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Registrul Auto Român (RAR) a postat un mesaj pe Facebook pentru a combate mesajele potrivit cărora şoferii sunt amendaţi dacă nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă la 1 noiembrie, dar şi să clarifice situaţia anvelopelor "all season".

RAR subliniază în mesajul transmis şoferilor că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri, nici o temperatură minimă, obligativitatea şoferilor survenind când se deplasează pe drumuri acoperite cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp. Totodată, precizează că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Sancţiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate se pedepseşte cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei, dar se poate reţine şi certificat de înmatriculare al vehiculului.

"Informare oficială despre anvelopele de iarnă! Aţi citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie şi sunteţi nedumeriţi sau panicaţi? Nu aveţi de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să ştii despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a ţării, au început să circule deja informaţii menite să panicheze posesorii de autovehicule, aşadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri şi că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Acum, vă explicăm situaţia în detaliu. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reţinut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanşeze procesul. Aşadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă maşina circulă pe un drum public acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

Registrul Auto Român precizează că denumirea «all seasons» este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislaţia naţională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripţionat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplineşte cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră naţională. Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificaţi anul fabricaţiei (DOT) şi adâncimea profilului (vezi foto ↑).

Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitaţi părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură. Sancţiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condiţiile specificate în lege, se pedepseşte cu amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (între 9 şi 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei, dar se poate reţine şi certificat de înmatriculare al vehiculului. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M şi S, nu riscă să fie sancţionaţi contravenţional."

Articole similare: RAR, informare oficială despre anvelopele de iarnă

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu