26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consumul de piese de mobilier, a anunţat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, în conferinţa de presă organizată înainte de deschiderea Târgului de mobilă, echipamente şi accesorii BIFE-SIM.
„Conform datelor oferite de Centrul Italian pentru Studii Industriale (CSIL), România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consumul de piese de mobilier. Clasarea ţării noastre pe un loc inferior la consum este determinată de puterea de cumpărare redusă a populaţiei. Tocmai din acest motiv, în România se cumpără în special mobila ieftină, de provenienţă chinezească sau turcească, şi mai puţin mobilierul de clasă medie, care ajunge în general la export. Există, însă, şi o cerere destul de mare pentru mobila foarte scumpă, stil, destinată mai ales amenajării palatelor şi conacelor”, a afirmat Sereny.
Potrivit acesteia, valoarea importurilor de mobilă este de 351,2 milioane de euro, în timp ce valoarea exporturilor se ridică la 1,421 miliarde de euro.
„Un fenomen interesant care se remarcă în ultima perioadă este acela al importului de mobilier second-hand din piele, din ţări precum Germania sau Danemarca. În industria mobilei din ţara noastră lucrează 55.000 de oameni, la care se adaugă şi locurile de muncă de pe orizontală, mai ales cele din sectorul transporturilor”, a adăugat preşedintele APMR.
În opinia Auricăi Sereny, autorităţile din domeniu trebuie să pună accent atât pe gestionarea durabilă a pădurilor, cât şi pe plantarea unor specii rapid crescătoare, pentru a asigura, astfel, pe viitor, materia primă necesară industriei mobilei.

Articole înrudite