22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şefă la Oncologie, mită în bani, brânză, miere şi cafea. Colegii o apără
Şefă la Oncologie, mită în bani, brânză, miere şi cafea. Colegii o apără

Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava o apără pe fosta şefă a secţiei de Oncologie care a luat mită de la bolnavi. Aproape 100 de medici au semnat o scrisoare adresată instanţei.
Potrivit medicilor, colega lor nu ar fi cerut şpagă, scrie Monitorul de Suceava, citat de digi24.ro.
În semn de recunoştinţă, pacienţii şi rudele i-ar fi oferit "mici atenţii". Medicul este în arest la domiciliu şi nu are voie să profeseze.
Procurorii susţin că cerea mită între 50 şi 200 de lei, dar şi produse, cum ar fi brânză, miere de albine sau cafea.
Înregistrările camerelor video din spital arată că, într-o singură zi, ar fi primit 20 de astfel de "mici atenţii". Procurorii mai spun şi că unui pacient care avea două forme de cancer i-ar fi cerut şpagă de două ori.
"Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislaţia penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienţi , ori sume de bani, în exercitarea activităţii profesionale, şi în ciuda practicii instanţelor din România care au pronunţat soluţii de condamnarea a medicilor pentru infracţiunea de luare de mită, în opinia publică, şi mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepţia că primirea de către medici a unor este legitimată de dorinţa pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situaţia sa medicală", se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.
Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava mai spun că orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expune pe el însuşi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită.
Judecătorii notează în motivarea decizie de arest la domiciliu că "inculpata a cunoscut caracterul ilicit al faptei de a primi bani şi cadouri de la pacienţii pe care îi consulta sau de la aparţinătorii acestora. Acest fapt rezultă din împrejurarea că, de cele mai multe ori, după primirea de la pacienţi a sumelor de bani, aceştia lăsând banii pe biroul de lucru al inculpatei, inculpata acoperea cu documente medicale sumele de bani oferite, şi le extrăgea de sub documente pentru a le depune în sertarul biroului imediat ce pacientul sau aparţinătorul părăsea biroul, şi înainte ca în birou să intre următorul pacient". *sursa foto: romaniatv.net


Articole înrudite