28 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatul va marca aniversarea a 150 de ani de la înfiinţare prin organizarea mai multor evenimente
Senatul va marca aniversarea a 150 de ani de la înfiinţare prin organizarea mai multor evenimente
Biroul Permanent al Senatului a aprobat un memorandum intern prin care se propune marcarea împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României, în anul 2014, prin organizarea mai multor evenimente.
"Având în vedere data constituirii sale, Senatul României este una dintre cele mai vechi instituţii parlamentare similare din Europa. Înfiinţat prin "Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris", act aprobat prin plebiscitul din luna mai şi promulgat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 3/15 iulie 1864, Senatul României şi-a deschis lucrările, pentru prima dată, pe 6 decembrie 1864. Astfel, în anul 2014, Senatul aniversează 150 de ani de la înfiinţarea sa", se precizează în memorandumul intern.
Conducerea Senatului a aprobat, prin decizia de marţi, ca anul viitor să fie organizate, sub egida Senatului, sesiuni ştiinţifice în parteneriat cu mediul academic, organizarea unor expoziţii tematice de carte/documente sau fotografii referitoare la istoria instituţiei (acestea urmând să fie organizate prin Biblioteca Senatului, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Municipiului Bucureşti şi Arhivele Naţionale), precum şi organizarea unei şedinţe solemne a Senatului, la care să fie invitaţi, pe lângă actualii senatori, şi foşti preşedinţi de Senat, reprezentanţi ai autorităţilor statului, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în România, dar şi oficialităţi europene.
De asemenea, se doreşte elaborarea unei lucrări dedicate activităţii desfăşurate de Senat, funcţiilor şi rolului său, de la înfiinţare şi până în prezent (atât prin resurse interne, precum şi cu sprijinul unor instituţii de profil), elaborarea de pliante sau broşuri de prezentare şi popularizare a istoriei şi activităţii Camerei Superioare a Parlamentului, precum şi realizarea unei emisiuni filatelice tematice.
La nivel extern, se propune ca prin sprijinul Institutului Cultural Român să fie organizate sesiuni de comunicări ştiinţifice şi expoziţii.
Totodată, se are în vedere organizarea, la Bucureşti, a unei sesiuni a Asociaţiei Senatelor din Europa dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României.
Nu în ultimul rând, se doreşte organizarea unor vizite în Senat sub egida "Porţi deschise", precum şi organizarea unor vizite ale tinerilor în cadrul cărora aceştia să simuleze dezbateri parlamentare în sala de plen a Senatului.
În memorandumul intern se mai precizează faptul că secretarul general adjunct al Senatului, Dan Mihalache, va constitui un grup de lucru şi va prezenta Biroului Permanent un proiect de buget, care urmează să fie inclus în proiectul de buget al Senatului pentru anul 2014.


Articole înrudite